• Τζανακόπουλος για κατασκοπεία από τους Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας

  12:58 μμ, Τρίτη 06 Μάρ 2018 12:58 μμ, Τρίτη 06 Μάρ 2018

  "Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  "Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο αξιωματικούς, είναι ότι πρέπει φυσικά να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάνω την εκτίμηση πως δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό" ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε:

  "Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η δικαιοδοτική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Ευελπιστούμε πως δεν θα δοθεί συνέχεια και δεν θα έχουμε πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ. Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και στο επίπεδο των διπλωματικών διαύλων".

  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο ενδεχόμενη κατασκοπία ο κυβερνητικό εκπρόσωπος απάντησε μεταξύ άλλων ότι "κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις και τις δικές μας πληροφορίες, θα ήταν μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα εντείνει, δεν θα κλιμακώσει, την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω. Μέχρι στιγμής, αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι το δικαστήριο δεν έχει δεχθεί κάτι τέτοιο και εκτιμώ ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. Εφόσον κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο, είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μια ακραία προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια. Ωστόσο, μην προχωράμε με βάση υποθέσεις ή με βάση του τι μπορεί να γίνει" και πρόσθεσε:

  "Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ερευνήθηκαν τα αδικήματα της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της κατασκοπίας και ο λόγος για τον οποίο κρατούνται και αυτό με το οποίο κατηγορούνται αυτή τη στιγμή, είναι η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Άρα, δεν προέκυψε από την έρευνα κατηγορία για κατασκοπία. Ας περιμένουμε όμως, να δούμε το τελικό κατηγορητήριο του εισαγγελέα, το οποίο θα οδηγήσει και στη δικαστική αίθουσα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει, σε καμία περίπτωση, κατασκοπία. Δεν μπορώ, όμως, και να προεξοφλήσω τη στάση του Τούρκου εισαγγελέα, δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι, το οποίο αναμένουμε να δούμε και μέχρις εκείνης της στιγμής, σας ξαναλέω ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσο πίεσης."

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα