Ο Βούτσης για τα σενάρια ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους

Την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την σύλληψή τους από τις τουρκικές Αρχές κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, από την Καβάλα.

“Δεν είμαι δημοσιογράφος για να σας πω το αυτονόητο, ότι είναι προφανές ότι στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα, δε θα είχε κανένα νόημα. Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι κάτω από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, υπήρξε αυτό το συμβάν και από κει και πέρα η διαχείρισή του θα κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, στην οποία και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Επαναλαμβάνω όλοι κρινόμαστε αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και πολλά επιχειρήματα και τεκμήρια για να γνωρίζει κανείς και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο ο κ. Βούτσης απάντησε: “Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών. Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους οκτώ και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές, προφανώς και στην πατρίδα μας, άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας με βάση τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν, είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια προηγουμένως και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι φιλοξενούνται και από την ίδια τη γείτονα χώρα” και πρόσθεσε:

“Όταν κανείς έχει τόσα λεπτά ζητήματα που αφορούν ανθρώπους, ψυχές, πρέπει να αποστασιοποιείται από την τακτική χειραγώγησης και διαχείριση επιμέρους συμβάντων και προβλημάτων, τα οποία είτε ως ατυχές γεγονός, είτε ως επιμέρους ιδιαίτερων εκτιμήσεων, μας συνδέουνε και νομίζω αυτή η φρόνηση υπάρχει, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει στη χώρα μας, υπάρχει σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχει είμαι σίγουρος και μέσα στην κοινωνία της γείτονος χώρας”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ