Υπόθεση Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα- Οι μάρτυρες “κλειδιά”

Της Άννας Κανδύλη

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Σύμφωνα με καταθέσεις 3 προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εξ αυτών δόθηκαν πριν το 2010 για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Εκτός από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών μόνο σε σχέση με το φάρμακο υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ για τη Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ