Φίλης στον Realfm 97,8: Σημαντικά τα αλυτρωτικά εφόσον υπάρξει δεσμευτική διεθνή συμφωνία για να αλλάξουν

“Υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη γελοία εθνογενετική αντίληψη ότι είναι τα παιδιά του Μ. Αλέξανδρου. Κύκλοι, δεν αφορά την επίσημη θέση της γειτονικής χώρας” δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Όταν συμμετέχουν πολλοί σε ένα συλλαλητήριο πρέπει να το λαμβάνει κανείς υπόψιν του. Όχι για να αλλάξει την κατεύθυνση του, διότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα συλλαλητήρια τα οποία βασίζονται στο θυμικό ή υποκρύπτουν άλλου τύπου εσωτερικές επιδιώξεις πχ θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, πρέπει να τα βλέπουμε με βάση τον στόχο που έχουν και αν συνάδει προς την πολιτική που επιλέγει μια κυβέρνηση” δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε “Οι ομιλίες είχαν σαφώς ένα αντικυβερνητικό στίγμα”.

“Υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη γελοία εθνογενετική αντίληψη ότι είναι τα παιδιά του Μ. Αλέξανδρου. Κύκλοι, δεν αφορά την επίσημη θέση της γειτονικής χώρας” τόνισε.

“Για μένα το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία, εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα” δήλωσε. “Σημαντικά τα αλυτρωτικά εφόσον υπάρξει δεσμευτική διεθνή συμφωνία για να αλλάξουν. Δεν τα θεωρώ ζητήματα που θα ανακόψουν τις διαπραγματεύσεις”

“Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθεί στον χρόνο του. Έχει σημασία η συμφωνία να σφραγιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ο καθένας αλλάζει το Σύνταγμά του όποτε θέλει με εσωτερικές διαδικασίες, αν όμως η συμφωνία αναφέρει συγκεκριμένες δεσμευτικές διατάξεις, τότε δεν είναι εύκολο να αλλάξει” είπε ο κ. Φίλης.

“Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ