Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην εκδήλωση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

«Βρίσκομαι εδώ για να συμπαρασταθώ στον αγώνα των Ευρωπαίων δημοσιογράφων να υπερασπιστούν την Ευρώπη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε προσφώνησή του σήμερα, κατά την απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» 2017, από το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ο Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός, ξεπερνώντας τους λαούς της. Η Ευρώπη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα ξεχωρίσει ως στρατιωτική ή οικονομική δύναμη μέσα στον καπιταλισμό, η δύναμή της μέσω της ενοποίησής της είναι να υπερασπιστεί πανανθρώπινες αρχές και αξίες, της ειρήνης, της Δημοκρατίας, και πάνω από όλα, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο ρόλος της Ευρώπης, με ιστορία και πολιτισμό. Και ο ρόλος αυτός, τόνισε ο Π. Παυλόπουλος, είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της.

Στη σημερινή εκδήλωση, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων βράβευσε όχι μόνο εργαζόμενους από τον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και επιχειρηματίες και άτομα του πνευματικού χώρου. Η βραδιά ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον τραγικό θάνατο της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία η οποία δολοφονήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, καθώς προσπαθούσε να ξεσκεπάσει σκάνδαλα της τοπικής κυβέρνησης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔ Θ. Παπανδρόπουλος, στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε για την προσωπικότητα του ευπατρίδη Κων/νου Καλλιγά, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρόπουλος, «συνέδεε τον κόσμο με τον άνθρωπο μέσω της Δημοκρατίας», μια προσωπικότητα με έφεση στην ποιότητα και την Παιδεία, όπως θα έπρεπε να είναι και η δημοσιογραφία σήμερα, τόνισε. Ο πρόεδρος της ΕΕΔ υπογράμμισε επίσης, ότι η ψηφιακή επανάσταση που συμβαίνει στα ΜΜΕ δημιουργεί ανισότητες γνώσεων και καταργεί το εκδοτικό δικαίωμα.

Ανάμεσα στους τιμώμενους της βραδιάς ήταν και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης ο οποίος στον ευχαριστήριο λόγο του υπερασπίστηκε τον ρόλο της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που μέσω κοινού βηματισμού θα προχωρήσει μπροστά. Η ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης, μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα τη συνοχή των κρατών-μελών από ότι αυτά μόνα τους. Επίσης, μιλώντας για τη μετά μνημονιακή Ελλάδα, σημείωσε ότι οφείλουμε ως Έλληνες να γίνουμε πραγματιστές, να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ενώ όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, σημείωσε ότι τώρα που υπάρχει η συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να ποντάρουμε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας και να υπάρξει η κατάλληλη σταθερότητα για την προσέλκυση επενδύσεων. «Ο Έλληνας είναι και θα παραμείνει Ευρωπαίος» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, λέγοντας ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος στα πανιά της ΕΕ.

Τα δημοσιογραφικά βραβεία «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβαν οι: Φίλιππος Ζαχάρης, Νατάσα Μπαστέα, Σοφία Παπαϊωάννου, Τάσος Τέλλογλου, Σώτη Τριανταφύλλου και η Πορτογαλέζα δημοσιογράφος Μαρία Φερνάντα Γκαμπριέλ. Τιμητικές διακρίσεις «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» έλαβαν οι: Περικλής Βαλλιάνος, Αντώνης Ζαϊρης-Γιώργος Σταμάτης, Παναγιώτης Καρβούνης, οι εκδόσεις Κριτική, ο Μανώλης Μαυρομμάτης και ο επιχειρηματίας Νικόλαος Παπαποστόλου.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή μουσικού βίντεο αφιερωμένου στα αρχαία μουσικά όργανα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ