Ο Κατρούγκαλος στον Realfm 97,8 για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

Στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα και τη Θράκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί κανείς να προσδοκά από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “υπάρχει πρόθεση από μεριάς τους να αποκλιμακωθεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί, χωρίς δική μας ευθύνη το προηγούμενο διάστημα. Για αυτόν το λόγο δεν έρχεται μόνος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, έχει έρθει με μία σημαντική ομάδα υπουργών για να γίνουν και διμερείς επαφές. Νομίζω ότι υπήρχαν και άλλα βήματα παρόμοιας αποκλιμάκωσης της έντασης, για παράδειγμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του Πεκίνο και επίσης το γεγονός ότι εμείς στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας, όχι γιατί δεν βλέπουμε τα φαινόμενα έντασης στις διμερείς σχέσεις και τα προβλήματα εκδημοκρατισμού και κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Στηρίζουμε όμως την ευρωπαϊκή προοπτική γιατί νομίζουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τις δημοκρατικές προοπτικές της χώρας και κυρίως γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει η ΕΕ να επιδρά στα πράγματα της Τουρκίας. Ως προς το Κυπριακό, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας” και πρόσθεσε:

“Είναι γνωστές οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσει την μειονότητα στη Θράκη για πολιτικούς σκοπούς. Κάτι που προφανώς δεν είναι το ζητούμενο σε σχέσεις καλής γειτονίας όταν ξεπερνά κάποια όρια…Το πολιτικό πλαίσιο της επίσκεψης φαίνεται να είναι διαφορετικό να συντείνει στην αποκλιμάκωση και όχι στην ένταση της κλιμάκωσης των σχέσεων μας…Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Θράκη είναι τόσο ιδιωτική όσο ήταν και η περίφημη επίσκεψη Ερντογάν με τους 167 συνοδούς του το 2014. Τα όρια είναι πράγματι ρευστά. Νομίζω ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμποδίζουμε την επικοινωνία με ομόθρησκους τους, πρέπει να προσέχουμε τα ζητήματα της πολιτικής έντασης να μην παίρνουν φωτιά. Κατά βάθος εγώ πιστεύω, ότι είναι κυρίως δικό μας θέμα των πολιτικών αυτών πλήρους ενσωμάτωσης Ελλήνων πολιτών, γιατί Έλληνες πολίτες είναι οι μουσουλμάνοι της Θράκης… Νομίζω ότι το στοίχημα στη Θράκη θα κερδηθεί κυρίως από τις δικές μας πρωτοβουλίες και όχι από τις πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς”.

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων και της προσπάθειας τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “προφανώς για αυτούς το ιδανικό θα ήταν να αγοράσουν φθηνά ή δωρεάν την είσοδο τους στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Εμείς από την άλλη μεριά, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των Σκοπίων και εμείς πρέπει να επιδιώκουμε να μείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή τους προοπτική… Παραμένει προϋπόθεση βέβαια η ρύθμιση του ονόματος, με μία σύνθετη ονομασία, που νομίζω ότι εάν δειχθεί ευελιξία κυρίως από τη σκοπιανή πλευρά γιατί εμείς έχουμε δείξει στο παρελθόν άπειρη καλή θέληση, θα μπορούσαμε να έχουμε – χωρίς να τρέφω και υπερβολικές ελπίδες- ένα θετικό αποτέλεσμα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ