• Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η τεχνική συμφωνία - ΒΙΝΤΕΟ

  2:49 μμ, Τρίτη 02 Μάι 2017 2:49 μμ, Τρίτη 02 Μάι 2017

  «Με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  «Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η τεχνική συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

  «Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο: Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%, για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

  Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα ψηφιστούν και εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Εφόσον το 2018 επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα».

  Επεσήμανε παράλληλα ότι «τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων ώστε κόμματα και βουλευτές να μπορούν να τα υπερψηφίσουν».

  Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «δώσαμε αγώνα όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμη μιλά για «ιδεοληπτικές εμμονές της αριστεράς».

  Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

  -Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

  - Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

  - Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

  - Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

  Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, όπως επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε παράλληλα ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

  Από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

  Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι κεντρική επιδίωξη της είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπογράμμισε ότι είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

  Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα