• Τσίπρας: Απολύτως εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup - ΒΙΝΤΕΟ

  3:28 μμ, Παρασκευή 03 Μάρ 2017 3:28 μμ, Παρασκευή 03 Μάρ 2017

  «Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.

  Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα.

  «Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε τώρα και όχι από το 2019» σημείωσε.

  Ανέφερε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θέλει οι ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη είναι θετικοί να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης της ανεργίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, ως βασικών στοιχείων που θα δώσουν σταθερή τροχιά στην οικονομία και τους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

  «Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας είναι ακόμα πιο ισχυρές γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές της χώρας μας και της Ευρώπης.

  «Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό, η Γαλλία στήριξε ενεργά και ουσιαστικά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας και μια φιλοευρωπαϊκή στάση και πολιτική» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

  Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση.

  «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» είπε και πρόσθεσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

  Ο κ. Τσίπρας σημείωσε παράλληλα ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

  Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, ότι υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς.

  Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

  Τις στενές σχέσεις, το «πόσο κοντά» βρίσκονται Γαλλία και Ελλάδα επισήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

  Υπογράμμισε το ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης εμπιστοσύνης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το μέλλον της, την ικανότητά της να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης. «Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε προοπτική ανάπτυξης, επενδύσεων», όλες οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, τόνισε.

  «Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, πράγμα που κάνουμε και τώρα συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους της Ελλάδας και των εταίρων της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει καλά αποτελέσματα και καλούς συμβιβασμούς.

  Ο κ. Καζνέβ έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει στο Eurogroup να εξεταστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

  «Η βούληση μας για αλληλεγγύη και η υλοποίηση αυτής της βούλησης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, θα αποτυπωθεί με ουσιαστική συνεργασία κατά τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο χωρών γιατί μοιραζόμαστε κοινές αξίες» επεσήμανε.

  «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια προστασία ακόμα και για το ζήτημα της μετανάστευσης, να προστατεύσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό» τόνισε.

  Περιγράφοντας ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες, σημείωσε.

  Ερωτηθείς σχετικά με τη β' αξιολόγηση και το γεγονός ότι κάποιες χώρες "μπλοκάρουν" τις αποφάσεις για το χρέος, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μέσα από τους κατάλληλους συμβιβασμούς, να υπάρξει κατάληξη στις κατάλληλες αποφάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

  Ως προς το θέμα του χρέους, είπε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα και αισιοδοξία για το μέλλον. Σημείωσε ότι επιθυμούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό και άμεσο. Είπε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες μάλιστα και τηρούνται.

  Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα