Ο Βαρβιτσιώτης για την επίσκεψη Ομπάμα: Δεν θα κρατούσα πολύ μεγάλο καλάθι

Στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον Reafm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούμε να προσδοκούμε κάτι σε σχέση με το χρέος και τη ρύθμισή του από την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου είπε:

«Καταρχάς θέλω να σας πω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα επισκέπτεται την Αθήνα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, μετά τον Μπιλ Κλίντον που επισκέπτεται την Ελλάδα. Θυμάστε τότε να στήνονται ικριώματα και ανοιχτά δικαστήρια στην πλατεία Συντάγματος. Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτά νομίζω ότι βρίσκονται και στην κυβέρνηση, αν δεν κάνω λάθος. Ελπίζω ο κ. Ομπάμα να γίνει δεκτός με διαφορετικό τρόπο».

Και πρόσθεσε ο πρώην υπουργός: «Θα σας έλεγα ότι λόγω της αμερικανικής πολιτικής συγκυρίας δεν θα περίμενα πολλά από αυτή την επίσκεψη. Είναι μία επίσκεψη η οποία γίνεται στο τέλος της θητείας, ένα μήνα πριν παραδώσει ουσιαστικά την καρέκλα στον διάδοχό του. Αρα θα έχει σαφέστατα συμβολικό χαρακτήρα, δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθεί δίπλα στο αίτημα της Ελλάδας για την απομείωση του χρέους και θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό ο κ. Ομπάμα να έρθει με μία σαφή θέση προς αυτή την κατεύθυνση. Από κει και πέρα δεν θα σας έλεγα ότι θα περίμενα από μία τέτοια επίσκεψη να ανατραπεί συνολικά ο συσχετισμός στην Ευρώπη έτσι όπως τον έχουμε ζήσει ή ο συσχετισμός ανάμεσα στους δανειστές και τις αμφιλεγόμενες και αντιθετικές τοποθετήσεις τους».

Συνέχισε λέγοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Έχουμε από τη μία το ΔΝΤ το οποίο λέει ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν κάποια στιγμή βρεθεί μία λύση για το χρέος. Έχουμε και την εμμονή της Γερμανίας η οποία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, έχοντας μπει σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αρνείται σθεναρά αυτή τη συζήτηση. Σαφέστατα δεν μας ευνοεί αυτή η καθυστέρηση και σαφέστατα δημιουργεί πρόβλημα στην επίλυση του ζητήματος και δείχνει και την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι μία θετική επίσκεψη, από την οποία όμως δεν θα κρατούσα πάρα πολύ μεγάλο καλάθι».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ