• Τσίπρας: Χρειαζόμαστε λύσεις σε Κυπριακό, χρέος, μεταναστευτική κρίση - ΒΙΝΤΕΟ

  2:18 πμ, Παρασκευή 23 Σεπ 2016 2:18 πμ, Παρασκευή 23 Σεπ 2016

  Νέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα

  Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την ευρύτερη περιοχή, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτραπούν καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφωνώντας τις εργασίες της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  Έκανε αναφορές στο Κυπριακό ζητώντας βιώσιμη λύση, ζήτησε λύσεις στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

  Ακολουθεί όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

  «Ένα χρόνο μετά οι προκλήσεις και τα προβλήματα επιμένουν. Και τα ίδια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Θα είμαστε σε θέση να επιφέρουμε δυναμική, ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στις οικονομίες μας, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να αιωρείται; Θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές αποτελεσματικά στην βάση του διεθνούς δικαίου σε μια περίοδο που ο αριθμός των εκτοπισμένων ατόμων στον κόσμο είναι ο μεγαλύτερος από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου; Θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που καθίσταται συνεχώς και πλέον ασταθές; » αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Και συνέχισε: «Ή θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του νεοφιλελευθερισμού να μας υπαγορεύσουν αναποτελεσματικές ή και επικίνδυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε; Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης που είναι η εφαρμογή της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030 στην βιώσιμη ανάπτυξη καθίσταται πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

  «Τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα, υπήρξε το μέλος της Ευρωζώνης που επλήγη με τον σκληρότερο τρόπο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για να την λύσουν» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών – μελών της Ε.Ε που αντιμετώπιζαν την μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο μιας περιοχής με αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας. Με την αστάθεια να βαθαίνει στα Βαλκάνια και τις συγκρούσεις να επιδεινώνονται στην Ουκρανία βόρεια, στην Λιβύη δυτικά και στην Συρία ανατολικά. Από την περσινή μου ομιλία η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτές τις μεγάλες κρίσεις και στάθηκε όρθια» επισήμανε.

  «Σήμερα, η συζήτησή μας δεν αφορά πλέον την επιβίωσή μας από τις κρίσεις. Σήμερα, εστιάζουμε στο πώς στην βάση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα μπορέσουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της περισσότερο αποτελεσματικής και ανθρώπινης διαχείρισης της μετανάστευσης, καθώς επίσης και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή: «Πρώτον, στην οικονομία, η Ελλάδα βγαίνει τώρα, μετά από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης, από την βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της Ιστορία.

  Δεύτερον, εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη περιεκτική ανάπτυξη. Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας, οπισθοχωρούμε, αλλά πάντα η γενική κατεύθυνση είναι να προχωρούμε μπροστά., αποδεικνύοντας ότι μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της σε έξι χρόνια και είδε τα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας να εκτοξεύονται μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου: Διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία. Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η μείωση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα το ταχύτερο δυνατό, μέσω ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που αξιοποιεί τις δυνατότητες του υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε την στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων έτσι ώστε να μπορέσει να καθιερωθεί σαν κόμβος ενέργειας, εμπορίου, ναυτιλίας και σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή», σημείωσε.

  «Προωθούμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ προστατεύουμε το κράτος πρόνοιας και τα εργασιακά δικαιώματα. Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την μείωση του χρέους μας έτσι ώστε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις χρηματαγορές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Τα πρώτα σημάδια ότι ο σχεδιασμός μας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς αντανακλώνται στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την σταθερή, σταδιακή μείωση της ανεργίας, τα θετικά στοιχεία στον δημοσιονομικό τομέα και το αναζωογονημένο για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ενώ αντιμετωπίζουμε αυτήν την μεγάλη οικονομική πρόκληση, ο ελληνικός λαός είναι αντιμέτωπος επίσης με μια ακόμη μεγάλη πρόκληση, αυτήν της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια πρόκληση που, όπως υπογραμμίσαμε αυτές τις ημέρες, είναι μια παγκόσμια πρόκληση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο συλλογικά και στην βάση των αξιών μας» είπε ο Πρωθυπουργός.

  Πρόσθεσε επιπλέον ότι «Από πέρυσι, που μίλησα εδώ για αυτό το ζήτημα, πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος. Περίπου 60000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σήμερα, αφού τα βόρεια σύνορά μας αποκλείστηκαν εξαιτίας μονομερών ενεργειών άλλων χωρών».

  «Μια τεράστια πολιτική κρίση ξέσπασε στην Ευρώπη με αυξανόμενες ισχυρές ξενοφοβικές δυνάμεις να προωθούν την δική τους ατζέντα: Ισχυριζόμενες ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι μα πολυτέλεια για την Ευρώπη σήμερα και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να απωθηθούν στην θάλασσα. Ισχυριζόμενοι ότι η ευθύνη του καταμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων είναι μια απαράδεκτη επιβολή την οποία μόνο οι χώρες της πρώτης γραμμής είναι οι χώρες της πρώτης υποδοχής θα πρέπει να αναλάβουν. Ισχυριζόμενοι ότι οικονομική μας κρίση είναι ένας επαρκής λόγος για να προδώσουμε τις αξίες μας. Αυτές οι ξενοφοβικές δυνάμεις πήραν την απάντηση που τους αξίζει και προήλθε από τον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ευρώπης που χτυπήθηκε πιο σκληρά από την οικονομική κρίση απέδειξε στον κόσμο ότι ούτε οι αρχές μας ούτε η ανθρωπιά μας πρέπει να παρέχονται υπό όρους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Παρά τις επικλήσεις για οπισθοχώρηση, η ακτοφυλακή μας έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές αντί να τις θέσει σε κίνδυνο. Παρά τις φωνές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης, η χώρα μου, μια χώρα της οποίας η υπηρεσία πολιτικού ασύλου ούτε καν υπήρχε πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και στην βάση της συνθήκης της Γενεύης τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

  Και πρόσθεσε: «Μαζί με τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές, εφαρμόζουμε την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών και ακόμη πιο σημαντικό των θανάτων στο Αιγαίο. Μια συμφωνία που αντικατέστησε τον επικίνδυνο δρόμο του Αιγαίου με ένα νόμιμο προς την Ευρώπη».

  Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία, που θα καθιερώσει ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ξενοφοβική ατζέντα για τους μετανάστες.

  «Αυτό το πλαίσιο πρέπει:

  Να αυξήσει την υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

  Να αυξήσει τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση όλων εκείνων που την χρειάζονται.

  Να αυξήσει την συνεργασία ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών.

  Να αυξήσει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης».

  Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πώς να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε μια περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια.

  «Η απάντηση της Ελλάδας σε αυτήν την πρόκληση υπήρξε ξεκάθαρη: Αναπτύξαμε διμερείς και, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, τριμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσβλέποντας στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου. Οργανώσαμε πολυεθνικές πρωτοβουλίες, όπως η διεθνής διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη, τον θρησκευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμού στην Μέση Ανατολή ή η Σύνοδος της Ρόδου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή» είπε.

  Και συνέχισε: «Και με επιμονή προωθήσαμε αυτές τις αξίες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται σε όλες τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οπουδήποτε εμφανίζεται αυξημένη. Σε οργανισμούς σε σχέση με τις συγκρούσεις στην Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Και σήμερα έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική πρόκληση, να προωθήσουμε ουσιαστικά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας».

  Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: «Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση στο Κυπριακό, στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου, ως χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Μια λύση που θα διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ολόκληρου του λαού της Κύπρου και θα θέσει την βάση για ευρύτερη συνεργασία στην ασταθή περιοχή μας. Ενισχύσαμε τον διάλογο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Υπογραμμίσαμε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση στέρεων και μακράς διάρκειας γειτονικών σχέσεων. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας. Χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας».

  Όσον αφορά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ «υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes. Και έχουμε προωθήσει ΜΟΕ που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

  «Σήμερα αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις» είπε ο Πρωθυπουργός.

  «Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, στην βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β ΠαγκοσΜίου Πολέμου. Οπωσδήποτε οι αναχρονιστικές υπερσυντηρητικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να δώσουν τις δικές τους λύσεις σε αυτά τα προβλήματα επενδύοντας στον φόβο. Μερικές φορές θα αυτοπροσδιοριστούν ως αντισυστημικές δυνάμεις. Οπωσδήποτε δεν είναι οι δημοκρατικές δυνάμεις που επικρίνουν το σύστημα εκείνες για τις οποίες η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί. Είναι αυτές οι δυνάμεις που απειλούν τις αξίες μας και αντί να στοχεύουν στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, αποσκοπούν στο να τον διαιρέσουν μέσω του φόβου, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού» τόνισε.

  Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προασπίσουμε την ειρήνη, την δημοκρατία και την βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα, παντού όπου απειλείται. Και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά».

  ΠΗΓΗ: Real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα στις ΗΠΑ

  Μαθήτρια λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσίπρα στην Αστόρια – ΒΙΝΤΕΟ

  Ο διάλογος Τσίπρα, Ερντογάν και Κοτζιά για τις...γραβάτες - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα