Μπαλάφας: “Βαμπίρ” η διαπραγμάτευση που ρουφούσε ενέργεια από την κυβέρνηση

«Βαμπίρ» που ρουφούσε μεγάλο ποσοστό της ενέργειας της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν «καθώς έχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια που θα ισχύει η δανειακή σύμβαση» και τονίζοντας πως «πλέον από άλλο μετερίζι βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα», καθώς μαζί με τις δυσκολίες υπάρχει προοπτική, ελπίδα, δυνατότητες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη τη διήμερη περιοδεία του στον Έβρο, εξηγεί πως η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της «σε αυτό που λέμε καθημερινότητα. Σε μικρά ή λιγότερο μικρά προβλήματα που ικανοποιούν το λαό, που καλύπτουν ανάγκες, αιτήματα, αγωνίες, πόθους».

Αποδίδει μέρος των αναμενόμενων δυσκολιών και εμποδίων σε τμήμα των δανειστών που δεν έχει απλώς οικονομικά αλλά και πολιτικά κριτήρια: «Δεν έχουνε χωνέψει ακόμα ότι υπάρχει μία κυβέρνηση προοδευτική, μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τον λαό και συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Ούτε τα εσωτερικά ούτε τα εξωτερικά μεγάλα συμφέροντα το έχουν χωνέψει αυτό, αλλά προχωράμε».

Υποστηρίζει ότι ο λαός αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό και ότι έχοντας ζήσει «στο πετσί του το άλλο, ό,τι παρατηρήσεις και να έχει για τον Τσίπρα λέει ότι είναι ο καλύτερος δυνατός».

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό διαχωρισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο κ. Μπαλάφας εξηγεί πως το γεωγραφικό μέγεθος της περιοχής ευθύνης της νυν αποκεντρωμένης είναι απαγορευτικό και διευκρινίζει πως «με την επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη σκεφτόμαστε ακόμα γενικότερα να ξαναδούμε τα χωροταξικά όρια των αποκεντρωμένων διοικήσεων με μια σκέψη να τις προσαρμόσουμε ανάλογα και με τις αιρετές. Θα έλεγα ότι αυτό το πρώτο άρθρο του νόμου που προωθούμε εντός του μήνα στη Βουλή για ψήφιση, είναι μια ένδειξη του ενδιαφέροντος μας για την περιοχή».

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της πόλης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τόνισε πως η παρουσία του στη Θράκη σηματοδοτεί τόσο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού όσο και του υπουργείου Εσωτερικών για την περιοχή.

Χαρακτήρισε θετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης τη μείωση (-15%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ για 400.000 δικαιούχους, τη δέσμευση του πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, την αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο κατά 13,8%, τη μείωση (-3%) στις τιμές στη λίστα φαρμάκων από τις 9 Ιουνίου, καθώς και το νέο αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναφορικά με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά ειδών από 23 σε 24%, ο κ. Μπαλάφας είπε πως πρόκειται «για μία από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δύσκολης συμφωνίας, πάνω στον κόσμο» και εξήγησε πως η κυβέρνηση κατέληξε στο συγκεκριμένο μέτρο διότι «η εναλλακτική που έδιναν οι δανειστές ήταν η αύξηση του νερού και του ρεύματος από 13 σε 23% σε όλα τα νοικοκυριά. Προτιμήσαμε την αύξηση του Φ.Π.Α, η οποία από τις μελέτες και τα δεδομένα που έχουμε είναι μια μέση αύξηση 13 ευρώ το μήνα που φυσικά και δεν είναι χωρίς καμία σημασία. Τα μέτρα όμως δεν είναι αιώνια. Πολλά απ’ αυτά και από κάποια άλλα θα αρχίσουν να αίρονται με την επανεκκίνηση επί της ουσίας μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Μέσα από μία αναπτυξιακή ανάκαμψη την οποία ελπίζουμε, προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε».

Την Κυριακή ο υφυπουργός Εσωτερικών θα περιοδεύσει στο νομό προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους, ενώ θα επισκεφθεί και το φορέα διαχείρισης εθνικού πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης-Σουφλίου, επ’ αφορμή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Να αλλάξει την ατζέντα επιχειρεί η κυβέρνηση

Μαξίμου: Αυτά πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

“Φωτιά” πήρε το Twitter για την αύξηση του ΦΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ