Παρασκευόπουλος: Ουδέποτε πήρα τηλέφωνο οποιονδήποτε δικαστή, οποιονδήποτε εισαγγελέα

«Ουδέποτε πήρα τηλέφωνο οποιονδήποτε δικαστή, οποιονδήποτε εισαγγελέα για να του πω οτιδήποτε για οποιαδήποτε υπόθεση. Και ουδέποτε δέχθηκα να απαντήσω σε τηλεφωνήματα προσώπων, των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν εδώ απόψε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την συζήτηση για την Δικαιοσύνη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, κατηγόρησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι δεν απάντησαν στην μνεία του πρωθυπουργού σε 13 σημαντικές περιπτώσεις διαφθοράς επισημαίνοντας πως σαν αντεπιχείρημα υπήρξε αναφορά σε γάτες, κι ένας λόγος που γενικεύει την διαφθορά και τελικώς – όπως είπε ο υπουργός – δια της γενικεύσεως ξεχνάμε και τι σημαίνει «διαφθορά» και τι σημαίνει «λίστα».

Επίσης σχολίασε ότι οι αναφορές στη διαφθορά και οι αναφορές στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την πλευρά πλείστων ομιλητών της Αντιπολίτευσης υπήρξαν απολύτως εκλεκτικές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η Αντιπολίτευση δεν θεώρησε τις περιπτώσεις που ανέφερε ο πρωθυπουργός ως τέτοιες, ενώ η «φιλολογία περί παρέμβασης» στηρίχθηκε στη μήνυση μιας εισαγγελέως χωρίς να προσεχθεί το γεγονός ότι μία εισαγγελέας, χειριζόμενη μια δικογραφία, επισκέφθηκε έναν υπουργό για να μιλήσει φιλικά μαζί του. «Πότε ξανάγινε αυτό; Και αυτό σας φάνηκε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Μου φαίνεται ότι ο λόγος περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη σε αυτήν εδώ την αίθουσα μέχρι στιγμής είναι απολύτως εκλεκτικός» παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Όπως δε, ανέφερε «η κυβέρνηση βλέπει ως κύριο πρόβλημα την ανάγκη της δίκαιης αντιμετώπισης της διαφθοράς, η αντιπολίτευση βλέπει τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

«Πάντως, σε ότι αφορά την διαφθορά το πρόβλημα που εκτέθηκε από τον πρωθυπουργό ως πρόβλημα διαφθοράς στη χώρα και αδυναμία ελέγχου της δεν απαντήθηκε» είπε , «Ενώ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε 13 νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγαν αναδρομική νομοθετική απαλλαγή από κατηγορίες, δεν υπήρξε απάντηση, καθώς επίσης οι αναφορές σε συγκεκριμένα είδη υποθέσεων ότι δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες γι αυτές, είναι αυτές οι οποίες ονομάστηκαν ως «κρυπτοαμνηστία» » παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως εξήγησε, το Σύνταγμά μας θεωρεί ότι μόνο σε περίπτωση αμνηστίας μπορεί να αφεθεί χωρίς κρίση και βεβαίως μόνο στην περίπτωση στην οποία έχουμε πολιτικό έγκλημα ή όπου έχουμε πλειοψηφία της Βουλής 3/5 που αποφαίνεται για τον χαρακτηρισμό της αμνηστίας μπορούμε να δεχθούμε ότι έχουμε κάτι ανάλογο.

Αναφερόμενος ειδικώς για την τροπολογία – σύμφωνα με την οποία επιτράπηκε η χρήση απαγορευμένων αποδεικτικών μέσων – που χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική – ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι σε δύο ρυθμίσεις που συγκρούονται, ο νομοθέτης επιχείρησε να δώσει λύση με συνταγματικά κριτήρια σαν αυτά που έθεσε η τροπολογία δηλαδή την μοναδικότητα του αποδεικτικού μέσου, την αναλογικότητα και το να μην θίγεται η αξιοπρέπεια του ατόμου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος και στο θέμα των κρίσεων των δικαστών είπε πως η κυβέρνηση λειτούργησε με τρόπο και αξιοκρατικό και σύμφωνο με το Σύνταγμα και υπεραμύνθηκε του έργου του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μείωση εκκρεμών υποθέσεων κ.α.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε πως «αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει στη χώρα μια Δικαιοσύνη η οποία θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο την παρέλαβε, με αυτές τις καθυστερήσεις στην απονομή της με αυτή την κατάσταση των φυλακών και με αυτές τις καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης για την διαφθορά».

«Απών από οποιαδήποτε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

«Είμαι απών από οποιαδήποτε πράξη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και οποιαδήποτε κατάσταση ανοχής της διαφθοράς», δήλωσε και κατά την δευτερολογία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας σχετική αναφορά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στο έργο του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι παρέλαβε τρία μεγάλα προβλήματα που επί δεκαετίες ταλανίζουν την κοινωνία, όπως το απυρόβλητο της διαφθοράς, η βραδύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης και η συμφόρηση των φυλακών , για να σημειώσει ότι και στα τρία έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Όπως είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει οφθαλμοφανή βήματα που τα γνωρίζει η κοινωνία παρακολουθώντας διώξεις που γίνονται πρώτη φορά και καταβολές σημαντικών ποσών ως εγγυήσεων ή αποζημιώσεων, ως προς την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης οι δείκτες άλλαξαν φορά ενώ για πρώτη φορά απολύθηκαν από τις φυλακές 2.000 άτομα με την μεταρρύθμιση που έγινε».

Πάντως, ο υπουργός σχολίασε ότι και αυτή η μεταρρύθμιση δέχθηκε αντεπιχειρήματα «υπό μορφή λάσπης», ότι καταλύθηκε η ασφάλεια των φυλακών, κάτι που αποδείχθηκε αναληθές και ότι υπήρξε φωτογραφική διάταξη για τον Ξηρό κάτι το οποίο επίσης ήταν αναληθές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Παρασκευόπουλος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η προετοιμασία δεν ήταν τόση όση θα θέλαμε

Δεν θα δώσουμε γη και ύδωρ στους δανειστές δήλωσε ο Παρασκευόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ