• Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο - ΒΙΝΤΕΟ

  1:28 μμ, Πέμπτη 21 Ιάν 2016 1:28 μμ, Πέμπτη 21 Ιάν 2016

  «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δούνε ανενόχλητοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ στο Νταβός.

  «Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον -για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο- να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα» είπε.

  «Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όχι με τις υποδείξεις, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τη λογική τού "ο καθένας ας λύσει τη πρόβλημά του μόνος του;". Τη λογική "όταν το πρόβλημα δεν είναι στη αυλή μου δεν με νοιάζει. Ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα;" Ή ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση πανευρωπαϊκή; Σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια ένωση αλά κάρτ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «και κάποιοι να μοιραζόμαστε όλα τα ωφελήματα, αλλά τις υποχρεώσεις να τις έχουνε μόνο αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

  Επισήμανε ότι «πράγματι τώρα το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι χώρες διέλευσης και οι χώρες προορισμού, με την Ελλάδα στο επίκεντρο του προβλήματος, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις βόρειες χώρες στο επίκεντρο του προβλήματος, όμως αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια χώρα αλληλεγγύης και διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα μοιραστούμε το βάρος».

  «Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι και αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο και να πειστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι με έναν νόμιμο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να περάσουν για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στους διακινητές.

  Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανισμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

  Τσίπρας: Στόχος, να μετατρέψουμε την Ελλάδα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης

  Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός.

  Η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Την ανάγκη άμβλυνσης των μεγάλων ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και του Βορρά, τόνισε ο πρωθυπουργός

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

  Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

  «Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του Βορρά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  «Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

  Διαβάστε επίσης:

  Το τετ α τετ Τσίπρα - Σόιμπλε μετά το πάνελ στο Νταβός - ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα