Οι “βόμβες” του Βαρουφάκη για το plan X- Οι αντιδράσεις και ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Το πρόσωπο της ημέρας έχει γίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.  Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης και το δικό του ρόλο καθώς και στο παρασκήνιο των εκρηκτικών Eurogroup, τα οποία όπως είπε έχει καταγράψει.

Στην αποκάλυψη πως υπήρχε σχέδιο Χ, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προέβη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ομάδας των 5-6 ατόμων που -με εντολή του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα– ετοίμασε το “Plan X” για την ελληνική οικονομία, ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτό, όπως είπε, ήταν το πλάνο σχετικά με το “πώς θα αντιδρούσαμε σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκπαραθυρώσουν από το ευρώ, όπως απειλούσαν, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως οι ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας”, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορούσε διπλό νόμισμα, αλλά ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών σε περίπτωση που έκλειναν οι τράπεζες.

Δείτε το απόσπασμα:

 

Βαρουφάκης: Το Βερολίνο απέτρεψε τη συμφωνία με το Πεκίνο – ΒΙΝΤΕΟ

«Η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ.Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, αποκάλυψε πως με παρέμβαση του Βερολίνου ανετράπη άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την κινεζική κυβέρνηση και προέβλεπε “άμεσες ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μιας πιστωτική γραμμής για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση έκδοσης ομολόγων για σταδιακή επανείσοδο στις αγορές”.

“Αυτή η συμφωνία επήλθε, αλλά ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο”, σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ήταν κάτι που ειπώθηκε από τον ίδιο τον Κινέζο πρωθυπουργό.

Δείτε το απόσπασμα:

 

Βαρουφάκης: Είχα ηθική υποχρέωση να ηχογραφώ τα Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Σε δημόσια παραδοχή ότι ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε πως η πράξη αυτή ήταν “ηθική του υποχρέωση” και εξήγησε τους λόγους που το έκανε, λέγοντας:

«Το πρώτο Eurogroup κράτησε πάνω από 10 ώρες, ήταν μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση όπου έφτανες στα όρια της σωματικής εξόντωσης. Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι αν πάω στο υπουργικό ή στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το τι είπε ποιος και πότε δεν θυμόμουν. Ζήτησα από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία να μου δώσει τα πρακτικά και συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά”.

«Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ -όταν κρίνω ότι πρέπει- να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων. Είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ, νομίζω ότι όλοι το κάνουν και αν δεν το κάνουν πράττουν πάρα πολύ άσχημα”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως “προς το παρόν” δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το υλικό που έχει ηχογραφήσει, ενώ αποκάλυψε ότι μετά το Eurogoup του Απριλίου στη Ρίγα και τα όσα γράφηκαν στον Τύπο ότι ειπώθηκαν εναντίον του, έδωσε στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πάντως πως δεν γνωρίζει εάν τα άκουσαν.

Ο ίδιος δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. “Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν”, λέει χαρακτηριστικά.

 

Βαρουφάκης: Τι μου είπε στο αυτί ο Ντάισελμπλουμ – ΒΙΝΤΕΟ 

Απαντήσεις στις εικασίες και την παραφιλολογία, για το τι του είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο του 2015, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας τον πρώην Έλληνα υπουργό να αναφωνήσει “Ουάου” δημοσίως.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλυψε, τι του είπε ο επικεφαλής του Eurogroup στο αυτί, αφού αποκήρυξε την Τρόικα, μιλώντας για “χορογραφία” των τριών θεσμών που έρχονταν στην Ελλάδα και εισέβαλαν στα υπουργεία, απαξιώνοντας την ελληνική κυριαρχία.

 

Όλες οι αντιδράσεις

Η απάντηση του Μαξίμου για τις αποκαλύψεις του Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ 

«Η αξιοπιστία των επιλογών του Βαρουφάκη, στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα», αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, προσθέτουν: «Θυμίζουμε σε όλους αυτούς που θέλουν να ξεχνούν ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή τη συμφωνία και οι πολίτες ενέκριναν αυτό το δρόμο που ακολούθησε η κυβέρνηση».  

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Κουμουτσάκος: Περιμένουμε απάντηση από τον Πρωθυπουργό για τον Βαρουφάκη 

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔΓιώργος Κουμουτσάκος

«Μαζί διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό.

Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία – απολογία του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό. Δεν απαντιέται με “κύκλους”.

Όπως όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Επιμένει στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η Γεννηματά 

Μετά τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη, νέο ενδιαφέρον αποκτά η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά πρόσθεσε πως αναμένει γι’ αυτό το θέμα τη στάση του Πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, είχε καλύψει τον κ. Βαρουφάκη μιλώντας «για πολύτιμο asset της χώρας».

«Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση η ΝΔ με τον νέο αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη» κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

 

Σκληρή επίθεση του Βενιζέλου σε Τσίπρα-Βαρουφάκη 

«Η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κυρίου Τσίπρακαι της ομάδας του.  Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτώμενος για τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ.

«Η διαφορά είναι ότι ο κύριος Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την Ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιογράφους για τις διαδικασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά, επισήμανε: «επαναφέρω στην επικαιρότητα την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου του 2015. Πρέπει να συγκροτήσουμε το μεγάλο προοδευτικό κέντρο. Το κέντρο ήταν πάντα κάτι άλλο από τη δεξιά, ήταν κάτι άλλο από την παραδοσιακή αριστερά, ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, με ό,τι θετικό έχει γίνει στην πατρίδα μας, χρειάζεται όμως επιμονή και υπομονή.

Δεν αρκεί να είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι κινήσεις. Πρέπει να είναι ει δυνατόν όλες οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου. Δε θα τελειώσει η συζήτηση αυτή σε λίγες μέρες, ούτε με την πρώτη άρνηση. Χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα, όχι βιασύνες. Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν ρόλοι και να περιχαρακωθούν σχήματα, αλλά πρέπει να κερδίσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή τη στιγμή που είναι ιστορική, χάριν της πατρίδας μας.

Και τα λέω αυτά, θέλοντας να τονίσω ότι ο ρόλος μου είναι ο ρόλος του καταλύτη και του θεματοφύλακα αυτής της προσπάθειας, δεν αναζητώ εγώ προσωπικά κάποιον κομματικό ρόλο, εμένα με ενδιαφέρει η στρατηγική της χώρας και με ενδιαφέρει η προοπτική της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει η αναβίωση ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού, αξιόπιστου κέντρου».

 

Ένωση Κεντρώων: Ο Βαρουφάκης αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο 

Τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχολίασε ηΈνωση Κεντρώων, αναφέροντας ότι: “Ο Βαρουφάκης αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο”.

«Η συνέντευξη του κ. Βαρουβάκη στον δημοσιογράφο κ. Παπαχελά ανέδειξε την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για την χώρα ζητήματα. Ωστόσο, ευθύνες υπάρχουν και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα που επί καιρό στήριζε έναν Υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις ο Τσίπρας για το plan X

«Να δώσει εξηγήσεις για το plan X» καλεί τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τοΠοτάμι, σημειώνοντας ότι «οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος».

«Τώρα μάθαμε για το plan X που ανέθεσε ο κ. Τσίπρας και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος» αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται ότι θέσαμε ως ισχυρή αντιπρόταση στις διαπραγματεύσεις, μάθαμε ότι γράφτηκε και κοστολογήθηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!».

«Θα περίμενε κανείς, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να ήθελε να ξεχάσει αυτή τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου. Να συναισθανθούν το τίμημα του απομονωτισμού και της έπαρσης. Ακόμη και την ανεπάρκειά τους.

Φαίνεται πως όσοι «έβαλαν πλάτη όταν τους φώναξε το κόμμα» (με το αζημίωτο) δεν επαρκούν. Χρειάζονται περισσότεροι» καταλήγει το Ποτάμι.

Ο Τατσόπουλος για τον Βαρουφάκη: Το λες και τρολάρισμα… 

Τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε ο Πέτρος Τατσόπουλος, με ανάρτηση του στο Facebook. Συγκεκριμένα, ο κ. Τατσόπουλος έγραψε: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης λύνει τη σιωπή του απόψε στον ΣΚΑΪ”. Το λες και τρολάρισμα σε έναν άνθρωπο που δεν βάζει γλώσσα μέσα». 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ