Επί τάπητος στο υπουργικό 5+1 νομοσχέδια

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Μία δέσμη νομοσχεδίων πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, το τελευταίο της κυβέρνησης Τσίπρα για το 2015. Τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή στη διάρκεια των διακοπών και ως τις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νομοσχέδια αυτά είναι έτοιμα, ή στην τελική φάση κατάρτισης…

Πρόκειται για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το σύνολο των δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία και μια αναθεωρημένη εκδοχή του παράλληλου προγράμματος, που θα επικεντρώνεται κυρίως στις ανθρωπιστικές δράσεις και θα είναι λεπτομερώς κοστολογημένη.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί κυρίως το ασφαλιστικό, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο θα κινείται ως προς τους στόχους του στη λογική όσων προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή εξοικονόμηση πόρων ίση με 1% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Πέρα από τη δέσμη των νομοσχεδίων, η οποία θέλει να υποδηλώσει ότι η κυβέρνηση πατάει γερά στα πόδια της και εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση του προγράμματός της, στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους υπουργούς του μια πιο ενεργή δραστηριοποίηση, ώστε να γίνει σωστή προβολή του κυβερνητικού έργου και να ακυρωθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που παλινωδεί και βρίσκεται σε σύγχυση, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα με σημαντικότερο πλήγμα για το κύρος της κυβέρνησης την απόσυρση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα.

Εν όψει και της αναμενόμενης ενδυνάμωσης της ΝΔ μέσα από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να καταστήσουν ξεκάθαρες τις πολιτικές τους διαφορές από την αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν ότι μόνον η κυβέρνηση και οι πολιτικές που εφαρμόζει επιχειρούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Το μήνυμα αυτό, που πλην του κ. Τσίπρα έχουν αρχίσει να το περνάνε στις παρεμβάσεις τους και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει στο υπουργικό για την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου και το σχεδιασμό των περιοδειών και των εξορμήσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Ένα δείγμα αυτής της νέας επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου, έδωσε το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Δραπετσώνα, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι υπόσχεται.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Με ευρεία πλειοψηφία “πέρασε” το Σύμφωνο Συμβίωσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ