Tσίπρας: O τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία

Ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απευθυνόμενος στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου τόνισε: “Θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομη η θητεία σας ήταν αποτελεσματική και ουσιαστική. Διαχειριστήκατε ως υπηρεσιακή  κυβέρνηση μια οξυμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα αλλά καταφέρατε να διαχειριστείτε ως πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης και όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης και κυρίως την προεκλογική περίοδο.

Θα ήθελα να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι μείνατε για λίγο χρονικό διάστημα φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά. Καταγράφεται στην ιστορία ότι είσαστε η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργό και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων”.

“Θέλω να σας συγχαρώ και πάλι διότι το προσφυγικό ζήτημα όπως σωστά είπατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας βρέθηκε σε ένα τεντωμένο σχοινί και υπήρξε από την πλευρά σας η πρόνοια ώστε να πάρετε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχε φροντίσει να προστατέψει τις χώρες υποδοχής από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες” είπε ο πρωθυπουργός.

“Θα βρεθώ όπως είπατε στη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο και θα χαρώ να έχω τη δυνατότητα να συνεργαστούμε, να έχω πλήρη ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα. Υπάρχει η ανάγκη της ευθυγράμμισης των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται πρώτες αντιμέτωπες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών με βασικό κοινό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με την αξία της αλληλεγγύης πάνω από όλα ένα παγκόσμιο διεθνές ευρωπαϊκό πρόβλημα και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για ευρωπαϊκή ένωση, για ενωμένη Ευρώπη. Ο καθένας αν κοιτάει τα του οίκου του και την αυλή του και δεν βλέπει ότι όλοι έχουμε ένα κοινό σπίτι και πρέπει σε αυτό το κοινό σπίτι να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος, έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα μεγάλα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής δεν είναι μόνο οικονομικά είναι διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, την ανθρώπινη ύπαρξή μας , τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε και αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” πρόσθεσε.

 Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

“Επιστρέφω μετά από λίγες ημέρες, ένα μήνα σχεδόν στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ τον χώρο, έχοντας όμως την αισιοδοξία και την πίστη ότι όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις, πιο δημιουργικές. Γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση και αφοσίωση. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει η χώρα μας ισχυρή, ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. και ο λαός μας περήφανος και αξιοπρεπής”.

 

Διαβάστε επίσης

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μαξίμου – Ο διάλογος Τσίπρα – Θάνου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ