«Κίνδυνος για τη δημοκρατία οι κουκουλοφόροι»

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Την εκτίμηση ότι κάποιοι, μέσω των επεισοδίων, «θέλουν νεκρό» φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Γιάννης Πανούσης, εκπέμποντας δραματικό SOS για την κατάσταση που επικρατεί με τη βία στη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει «κίνδυνο για τη δημοκρατία» τους κουκουλοφόρους και τη δράση τους, με αποκορύφωμα την είσοδό τους στο Περιστύλιο και τα αντικοινοβουλευτικά συνθήματα που έγραψαν στον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Συνομιλώντας μάλιστα με τη Realnews, εκτιμά πως «έχει έρθει πλέον η ώρα του Αλέξη Τσίπρα» προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση της οριστικής στρατηγικής της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα όπως οι καταλήψεις.

Ο Γ. Πανούσης επιμένει στο τρίπτυχο «ασφάλεια – κοινωνική συνοχή – δημοκρατία», εργάζεται για μια Αστυνομία πιο αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί:

• «Οι κουκουλοφόροι θέλουν νεκρό για να επιχειρήσουν έναν νέο Δεκέμβριο του 2008, όσο και αν η υπόθεση Γρηγορόπουλου ήταν τελείως διαφορετική». «Τα αιτήματα των καταληψιών δεν είναι τα συνήθη, όπως π.χ. η καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης. Είναι πολιτικά. Και η πολιτεία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

• «Οι τρομοκράτες είναι απειλή για τη δημοκρατία».

• «Το κράτος δεν ελέγχει τις φυλακές. Πρέπει να τις ανακαταλάβει. Τις φυλακές ελέγχει η σκληρή ομάδα έγκλειστων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν νιώθει να βάλλεται ή να στοχοποιείται από άλλον συνάδελφό του στην κυβέρνηση. Μεταξύ αυτού, ωστόσο, και πολλών συναδέλφων του, όπως π.χ. και ο υπερυπουργός Νίκος Βούτσης, υπάρχει τεράστια διαφορά στην ανάλυση των γεγονότων.

Ο Γ. Πανούσης, για παράδειγμα, δεν πιστεύει – όπως οι συνάδελφοί του – πως με την ψήφιση του νόμου, ο οποίος θα καταργεί τις φυλακές τύπου Γ και θα αποφυλακίζει συγγενείς τρομοκρατών και τον Σάββα Ξηρό, οι καταλήψεις θα σταματήσουν.

Φέρεται να εκτιμά ότι οι «αντιεξουσιαστές» και το κέντρο που λειτουργεί μέσα από τις φυλακές, θα προσθέσουν και άλλα αιτήματα καθώς οι στόχοι της κινητοποίησής τους είναι πρωτίστως πολιτικοί: Αφενός επιδιώκουν να διαπραγματευτούν με την πολιτεία, αφετέρου να επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις. Συνήθως μάλιστα αναφέρει και αφοπλιστικά επιχειρήματα: Αν ο νόμος ψηφιστεί και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών – που όπως προβλέπει ο νόμος λαμβάνει την απόφαση – αποφανθεί ότι ο Σάββας Ξηρός δεν πρέπει να αποφυλακιστεί, τι θα γίνει;

«Σε λίγες ημέρες θα φανεί ποιος θα δικαιωθεί», συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του, αφού εκτιμά ότι έως τις 24 Απριλίου, ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup, όλα θα έχουν ξεκαθαριστεί. Τι θα έχει συμβεί μέχρι τότε; Θα έχει ψηφιστεί ή όχι (αφού οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφωνούν και ενδέχεται να καταψηφίσουν) ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ’ και θα κλιμακωθεί ή όχι ο «πόλεμος» των αντιεξουσιαστών με την κυβέρνηση. Ολα, επίσης, δείχνουν πως θα καταψηφιστεί η τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου».

Η Κουμουνδούρου, πάντως, έχει ανοίξει «πόλεμο» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η φράση του περί «Αριστεράς του τίποτα» – στην οποία ο ίδιος επιμένει απόλυτα – ενόχλησε ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού μηχανισμού, αλλά και του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Δρίτσας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Γιάννα Κούρτοβικ, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης:

Εννέα προσαγωγές έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας

Φορτσάκης: Η Κυβέρνηση κωφεύει στη σπαραχτική φωνή των πανεπιστημιακών

Έκκληση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ στον Πρωθυπουργό – Θα χαθούν ζωές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ