• "Καταδικαστέα τα plan b για Κύπρο"

  7:49 μμ, Πέμπτη 05 Απρ 2012 7:49 μμ, Πέμπτη 05 Απρ 2012

  "Επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

  Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.

  Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Λουκάς Παπαδήμος, είπε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι "Σχέδια "Β" στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα.

  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.

  Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.

  Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.

  Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση για τη στάση της Ελλάδας και τη ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το γεγονός ότι η άσκηση της προεδρίας αποτελεί θεσμικό δικαίωμα των κρατών - μελών.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα