Κύρτσος: Η κυβέρνηση δεν τηρεί κατά γράμμα το μνημόνιο

Κύρτσος: Η κυβέρνηση δεν τηρεί κατά γράμμα το μνημόνιο

Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν «σωστή» κίνηση, διότι η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει αποτελεσματική για να την εμπιστευθούν οι πολίτες και κυρίως η παραδοσιακή εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ, που έχει απογοητευθεί, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Μιλώντας στην EurActiv.gr στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Κύρτσος τόνισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τη λογική του νέου Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, αναφορικά με τη δομή της νέας ομάδας του, λέγοντας ότι οι Αντιπρόεδροι του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ «από ό, τι φαίνεται» δεν θα έχουν δικαίωμα βέτο στις πρωτοβουλίες των υπόλοιπων Επιτρόπων, αλλά όλοι τους θα συνεργάζονται υπό την σκέπη του Γιούνκερ.

Κανιβαλική η επίθεση στον Μοσχοβισί

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ερωτηθείς εάν θα στηρίξει ή όχι τον Γάλλο σοσιαλιστή προτεινόμενο υποψήφιο για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί, τάχθηκε σαφώς υπέρ του, τονίζοντας μάλιστα ότι συγκριτικά με τους  κεντροδεξιούς συναδέλφους του, του έθεσε την «πιο φιλική» ερώτηση κατά την ακρόασή του στην Ευρωβουλή.

Αιτιολόγησε την στήριξή του στον Μοσχοβισί, μεταξύ άλλων, λόγω της υποστήριξης του Παρισιού στο ελληνικό πρόγραμμα και χαρακτήρισε «κανιβαλική» την επίθεση που δέχθηκε ο Γάλλος, λέγοντας ότι δυνητική απόρριψή του θα ενισχύσει την ακροδεξιά Λε Πεν και όχι την γαλλική κεντροδεξιά. Πρόσθεσε επίσης, ότι θεωρεί «αυτονόητη» την στήριξη του Γάλλου από όλη την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Η κυβέρνηση δεν τηρεί κατά γράμμα το μνημόνιο

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η πολιτική στήριξη του Βερολίνου είναι αναγκαία και υπογράμμισε ότι το μνημόνιο δεν τηρείται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση.

«Και το κατά γράμμα, επιτρέψτε μου αν και είμαι κυβερνητικός ευρωβουλευτής, να αμφιβάλλω», είπε.

«Εάν ήταν κατά γράμμα θα έπρεπε να είχαν γίνει οι προγραμματισμένες απολύσεις στο δημόσιο, θεωρώ ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλαπλάσιες, τις οποίες ακόμη συζητάμε. Εάν είχε υπάρξει το κατά γράμμα, θα έπρεπε να είχε εξυγιανθεί το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό που ακόμη βγαίνουν στην σύνταξη ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στα 52 χρόνια με αγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Επομένως, κατά γράμμα και ελληνική πολιτική ζωή είναι δύο έννοιες αντίθετες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, όπως πχ το σχέδιο 300δις για επενδύσεις, οι κινήσεις Ντράγκι, καθώς και η «δέσμευση» ότι θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους, που δεν θα είναι το κούρεμα του χρέους «που θα μας χαρίσουν τα μισά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό το κακομοίρικο ότι μας διαλύσανε και πρέπει να μας αποζημιώσουνε δεν είναι πολιτική πρόταση σε ότι αφορά στην πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε αναφερόμενος στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές κατά Υπουργών

Ακόμη, συμφώνησε σε επίπεδο τακτικής με την επιλογή της κυβέρνησης να προβεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, όπως τόνισε, «κερδίζοντας αυτόν τον πολιτικό χρόνο […] να δείξει ότι μπορεί να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική για να την εμπιστευθούν οι πολίτες και κυρίως να την εμπιστευθεί η παραδοσιακή εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ, που τα τελευταία χρόνια έχει απογοητευθεί».

Τέλος, άφησε και σαφείς αιχμές κατά των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης που διαρρέουν «κάθε εβδομάδα» ρυθμίσεις που θα έρθουνε, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αναγκαίες», και την άλλη εβδομάδα «έρχεται η Τρόικα και λένε ότι δεν τις δέχεται».

«Είμαι σίγουρος ότι ένα σωστό οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να σκεφθεί και ισοδύναμα μέτρα ώστε αυτές οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, να γίνουν δεκτές από την Τρόικα με αντίστοιχες μειώσεις τω�� δημοσίων δαπανών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ