Μανιάτης: Θα αποφύγουμε το 3ο μνημόνιο

Μανιάτης: Θα αποφύγουμε το 3ο μνημόνιο

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στον Real Fm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την οικονομία καθώς και τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγονται στο Ιόνιο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο. Είμαστε στο ξέφωτο για να στηρίξουμε την οικονομία στα δικά μας πόδια», σχολίασε αρχικά ο Γ. Μανιάτης και συνέχισε:

«Έχουμε φροντίσει και τον Ιούλιο του 2013 έχουμε περάσει νόμο, ώστε όλα τα δημόσια έσοδα από την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων θα πάνε στο ταμείο αλληλεγγύης. Δεν θα υπάρξει ούτε ένας Έλληνας πολιτικός στο μέλλον, αυτά τα έσοδα να τα χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς».

«Οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν είναι απλώς μια επενδυτική πρωτοβουλία με την οποία θα εξορύξουμε πετρέλαιο. Μαζί με αυτό δημιουργείται ένας κλάδος στην οικονομία το οποίο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η παγκόσμια εμπειρία μας δείχνει ότι τα έμμεσα έσοδα από τις παρεμπίπτουσες δραστηριότητες του ίδιου του πυρήνα δραστηριότητας, είναι εξίσου σημαντικά», πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ερευνήσει κάθε σπιθαμή χερσαίου εδάφους η θαλάσσιου. Η δέσμευσή μας είναι μέσα στο 2014 να βγούμε με τον πιο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων. Εάν δεν δώσεις ντοκουμέντα και αποδείξεις στους επενδυτές, τότε δεν έχει κανένα νόημα. Τα στοιχεία που έχουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα είναι για το Αιγαίο και Νότια της Κρήτης. Αυτά μας επιτρέπουν από τώρα να προκηρύξουμε διαγωνισμούς», τόνισε ακόμα και συνέχισε:

«Στα ζητήματα των υδρογονανθράκων επειδή απαιτείται συνέπεια, συνέχεια και διαφάνεια διαχρονικά και διακομματικά, πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού το ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ελληνοποίηση των ερευνών με την όσο δυνατών περισσότερη συμμετοχή ελλήνων επιστημών».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ