• Η επίσημη πρώτη για την ευρωπαϊκή προεδρία

  7:25 πμ, Τετάρτη 08 Ιάν 2014 7:25 πμ, Τετάρτη 08 Ιάν 2014

  Η επίσημη πρώτη για την ευρωπαϊκή προεδρία

  Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

  Στην Αθήνα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς ξεκινά και επίσημα η προεδρία της χώρας μας στο συμβούλιο της ΕΕ. Η ελληνική πλευρά δεν έχει κρύψει τις μεγάλες προσδοκίες που έχει, καθώς η προεδρία εμφανίζεται ως ευκαιρία ώστε η χώρα μας να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους εταίρους της.

  Η τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και των 28 μελών του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Στις 13:00 θα γίνει η κοινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών θεσμών στο Ζάππειο, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

  Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα το πρώτο συμβούλιο εργασίας, όπου θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μπαρόζο και το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Εκεί, θα υπάρξει ενημέρωση από όλους τους Έλληνες υπουργούς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς και για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

  Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 19:30, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

  Ο Μανουέλ Μπαρόζο μάλιστα, σε δηλώσεις του χθες και αναφερόμενος στην προεδρία της Ελλάδας, έκανε λόγο για ευκαιρία της χώρας μας «να δείξει ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνείσφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα». Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ «θα στεφθεί από επιτυχία».

  Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελ��ς Βενιζέλος, ο οποίος χθες επιθεώρησε τους χώρους του Ζαππείου, τόνισε ότι η ελληνική προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Παράλληλα με τις προτεραιότητες της Ευρώπης «θα προωθήσουμε τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

  «Αστακός» το κέντρο της Αθήνας

  Στο μεταξύ, «απαγορευμένη» πόλη είναι η πρωτεύουσα σήμερα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας θα είναι δρακόντεια, με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

  Συγκεκριμένα, από τις 06:00 το πρωί μέχρι και τις 24:00 το βράδυ, απαγορεύεται κάθε δημόσια συνάθροιση ή πορεία:

  - Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Αθηνάς (από τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, εξαιρουμένων των χώρων της Πλατείας Ομονοίας), δεξιά Ερμού (μέχρι Αγίων Ασωμάτων), πεζόδρομος από συμβολή Ερμού και Αγίων Ασωμάτων μέχρι Αποστόλου Παύλου, αριστερά Αποστόλου Παύλου μέχρι Ροβέρτου Γκάλλι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Βούρβαχη, αριστερά Παρασκευοπούλου, δεξιά Καρέα, αριστερά Υμηττού, Ούλωφ Πάλμε, αριστερά Στρατάρχου Παπάγου, δεξιά Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Αλεξάνδρας, αριστερά Χ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Θεμιστοκλέους, δεξιά Πανεπιστημίου, αριστερά Αιόλου, δεξιά Σταδίου μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ομονοίας, ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής,

  - Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, στη Λ. Μεσογείων από τη συμβολή της με τη Λ. Κατεχάκη έως τη συμβολή της με την οδό Φειδιππίδου και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη - Λ. Μεσογείων), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

  - Στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα