• Τι απαντά ο Στουρνάρας στις ενστάσεις των βουλευτών

  6:09 μμ, Σαββατο 14 Δεκ 2013 6:09 μμ, Σαββατο 14 Δεκ 2013

  Τι απαντά ο Στουρνάρας στις ενστάσεις των βουλευτών

  Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συνεχίστηκε η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας των Ακινήτων, μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

  «Σε περίοδο απαξίωσης των ακινήτων, η πολιτική φορολογίας πρέπει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με δικαιότερο τρόπο. Αν θα έπρεπε να βάλουμε έναν τίτλο στο νομοσχέδιο, αυτός θα ήταν "Περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα"», υπογράμμισε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου.

  «Ο φόρος περιουσίας είναι μέρος της άμεσης φορολογίας και η σχέση της άμεσης φορολογίας προς την έμμεση, καθορίζει και το δίκαιο του φορολογικού συστήματος" σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

  Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής ανέφερε ότι «όταν ξεκινάμε με στόχο να κλείσουμε τις τρύπες του προϋπολογισμού αποκλείεται η δίκαιη φορολόγηση», κάνοντας λόγο για «φόρο κατοχής, χωρίς διάκριση μικρής ή μεγάλης περιουσίας».

  «Είμαστε υπέρ της απαλλαγής των λατρευτικών χώρων από τη φορολογία ακινήτων, αλλά όχι και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται» παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

  «Φορολογείτε τους δανειολήπτες που οι τράπεζες τους έχουν κάνει παρακράτηση κυριότητας. Γιατί να μην τα πληρώσουν οι τράπεζες, εφόσον αυτές είναι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί για φορολόγηση των εφοπλιστών προβλέπει "παροχή" 139 εκ. ευρώ από πλευράς τους.

  «Η φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών προβλέπεται στο Σύνταγμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Δύο φορές έγιναν προσπάθειες να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές, μία φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1975 και μία πέρσι από τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό που κάνουμε φέτος, δίνει 145 εκ. περισσότερα απ' ό,τι έδιναν μέχρι τώρα».

  «Στα δέκα καταστήματα Κινέζων και Αφρικανών στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, το ΣΔΟΕ εντόπισε παραβάσεις σε όλα και το 30% δεν είχε κανένα παραστατικό» παρατήρησε στην ομιλία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

  Στη συνέχεια η Φεβρωνία Πατριανάκου επεσήμανε ότι «το 75% των πολιτών θα πληρώσει λιγότερο από το 2013, το 15-20% θα πληρώσει περίπου τα ίδια και ένα 5% είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο είχαν μεγάλες περιουσίες σε εντός σχεδίου οικόπεδα, που θα πληρώσουν περισσότερα απ' το 2013».

  «Για οικόπεδα με ευτελή αξία 500 ευρώ, φορολογείτε το τετραγωνικό με 2 ευρώ. Για οικόπεδα δεκαπλάσιας αξίας ωστόσο, η φορολόγηση είναι μόνον 11,3 ευρώ το τετραγωνικό» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και συμπλήρωσε: «Ενώ εξαιρείτε τον ΕΝΦΙΑ από την φορολογήσιμη ύλη των επιχειρήσεων, δεν προβλέπετε το ίδιο για τα λαϊκά νοικοκυριά».

  Για «διπλό ληστρικό φόρο που επιβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους», έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τονίζοντας:

  «Έχει καμία σχέση η φιλοσοφία αυτή, με τις ιδεολογικές αρχές που μάθατε στο μπλε βιβλιαράκι της Νέας Δημοκρατίας;»

  «Στα κτηνοτροφικά βοηθητικά κτίσματα, μαντριά στάνες, θερμοκήπια κλπ. η φορολόγηση είναι μηδέν. Στα ημιτελή είναι -60% και στους βοηθητικούς χώρους -90%. Για τα αγροτεμάχια, ο κύριος φόρος ξεκινά από βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και προσαυξάνεται ή μειώνεται. Το 95% των αγροτών ωστόσο, δεν θα πληρώσει πουθενά πάνω από 2,6 ευρώ ανά στρέμμα» παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ.

  «Οι κυβερνητικοί βουλευτές, διαμαρτυρόσασταν για το προσχέδιο - και το μόνο που καταφέρατε ήταν να μην φορολογηθούν οι στάνες, αλλά το ίδιο ποσό να μεταφέρεται στα αστικά ακίνητα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Γελαλής.

  «Για το 90% των καλλιεργειών, ο φόρος ανά στρέμμα δεν θα ξεπερνά τα 2,4 ευρώ. Ένα αγρότης με αρδευόμενη καλλιέργεια 20 στρεμμάτων, θα κληθεί να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό, όχι πάνω από 40 ευρώ το χρόνο» επανήλθε ο Γιάννης Στουρνάρας.

  «Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον υπουργό Οικονομικών, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και μας είπε πως είναι ανεφάρμοστες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περιουσιολόγιο. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση - και απ' το αρχικό προσχέδιο, ο λογαριασμός που θα πάει στον Έλληνα πολίτη θα είναι πολύ λιγότερος» σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος, με τον κ. Γελαλή να αναφέρει ότι «παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας και οι φόροι είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από την προ κρίσης περίοδο».

  «Για μας και για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, το ζητούμενο δεν είναι το αν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντελεστές. Το ζητούμενο είναι πώς θα πληρωθούν, όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος.

  «Πετύχαμε να ελαφρύνουμε τους παραγωγούς και τους φτωχούς - να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Να υπάρχουν εκπτώσεις από το φόρο από 50% έως και 100% για τους πιο ανήμπορους με όριο τις 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί...» σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος.

  «Ο άνεργος με τεκμαρτό εισόδημα από μία κατοικία και ένα αυτοκίνητο θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει» απάντησε ο κ. Γελαλής.

  Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης, επεσήμαναν πως οι εξαιρέσεις ισχύουν μονάχα για όσους δεν χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα ο Νότης Μαριάς, επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, 730.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ενώ 2,6 εκ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

  «Οι εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό» παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Των απαλλαγών εξαιρούνται όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και όχι όσοι οφείλουν στο Δημόσιο», διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Θα πρέπει να αφήσουμε να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα;» αναρωτήθηκε.

  «Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πρόσφορο μέσο και για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία αποδίδεται το 11,3% των συνολικών εσόδων, ενώ για το μέλλον διερευνούμε την περίπτωση εκχώρησης στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων του φόρου» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

  «Το 89% του φόρου θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά» αντέταξε ο κ. Γελαλής.

  «Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται από 8-10% που ήταν πριν, στο 3%» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

  «Μειώνετε το φόρο μεταβίβασης μόνον αν πρόκειται για αγοραπωλησία και όχι για κληρονομιά ή γονική παροχή, όπου παραμένει στα ίδια επίπεδα, απαγορευτικός. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να συγκεντρωθεί η γη σε λιγότερα χέρια και να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή του κεφαλαίου» παρατήρησε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

  Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «ειδικά προς συγγενείς, οι συντελεστές στις αποχωριστικές πράξεις είναι πολύ μικρότεροι από το 3% λόγω αφορολόγητων χαμηλών συντελεστών. Θέλετε να αυξηθούν;».

  «Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ο φόρος επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας έχει το χαμηλότερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τις φορολογίες που επιβάλλονται στις υπόλοιπα αντικείμενα φόρων (όπως το εισόδημα, η κατανάλωση, οι συναλλαγές κτλ)» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας.

  «Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

  Διαβάστε επίσης:

  Κόντρες στη βουλή για το φόρο ακινήτων

  ΒΙΝΤΕΟ-"Γκρίνια" φέρνει ο νόμος των ακινήτων

  Κουτσούκος σε Στουρνάρα:Θα προκαλέσετε ατύχημα

  Βουλευτές ζητούν αλλαγές στο φόρο ακινήτων

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα