Κυβέρνηση: Δεν θα ανεχθούμε άλλα «παιχνίδια» από την τρόικα

Κυβέρνηση: Δεν θα ανεχθούμε άλλα «παιχνίδια» από την τρόικα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Τα νέα «τερτίπια» της τρόικας προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό του Πρωθυπουργού που βλέπει τους εκπροσώπους των δανειστών να παίζουν «παιχνίδια» σε βάρος της χώρας μας. «Ξεπέρασαν πλέον κάθε όριο» σημείωνε συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση. 

Εκείνο που ενόχλησε ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο ήταν ο τρόπος με τον οποίο αρχικά ανακοινώθηκε η αναβολή της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Την ώρα που ο Α. Σαμαράς ήταν στο βήμα της βουλής και μιλούσε για τον προϋπολογισμό ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν με ένα απλό tweet ανακοίνωνε ότι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει… τον Γενάρη. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση το πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους και αμέσως ξεκίνησε κύκλος τηλεφωνημάτων από τον Γ. Στουρνάρα σε Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς. 

Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν αυτή την χρονική στιγμή να έρθουν σε ρήξη με την τρόικα καθώς σε περίπου 20 ημέρες η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Παράλληλα σημειώνουν πως εκείνο που έχει σημασία είναι να κλείσει η συμφωνία χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συνεχιστεί η σκληρή διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είπε στον υπουργό Οικονομικών πως δεν γνώριζε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ο. Ρεν και πως είχε κανονίσει να έρθει κανονικά στην Αθήνα. Το ίδιο του απάντησε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Μόρς ενώ Κ. Μαζούχ που εκπροσωπεί την Ε.Ε εμφανίστηκε προβληματισμένος με την πορεία των διαπραγματεύσεων και έκανε λόγο για παρανόηση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από την ελληνική πλευρά η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πάψει από την 1η Ιανουαρίου να ισχύει η προστασία για την πρώτη κατοικία. 

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν πως η αντίδραση της τρόικας υπήρξε επειδή δεν είχαν εγκρίνει τον προϋπολογισμό ο οποίος υπερψηφίστηκε το Σάββατο τα μεσάνυχτά. 

Θα προχωρήσουμε μονομερώς 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα στην κατάθεση των νομοσχεδίων για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο αν δεν επέλθει συμφωνία τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσεις μονομερώς καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά. 

Οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν έρθει αρκετά κοντά αλλά δεν έχει κλείσει ουσιαστικά κανένα από τα θέματα «αγκάθια» όπως τα ΕΑΣ. Η τρόικα δεν έχει απάντηση στην πρόταση του υπουργείου οικονομικών που είναι η διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα και η συρρίκνωση του προσωπικού με εθελούσια έξοδο. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ