Κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για… τα τανκς

Κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για… τα τανκς

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής 

Δημόσια κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Άμυνας στη φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να συμμετάσχουν και τα άρματα μάχης. Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του που στρεφόταν ευθέως εναντίον του υπουργού Άμυνας, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης, με αποτέλεσμα να απαντήσει η ΝΔ, με μια ανακοίνωση που σύμφωνα με πληροφορίες υπαγόρευσε ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εξεδόθη κατ’ εντολήν του Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού ο ίδιος ως υπουργός Άμυνας είχε εκδώσει την απόφαση για μη συμμετοχή των μηχανοκίνητων μονάδων, για οικονομικούς πρωτίστως- αλλά όχι μόνο-λόγους. Ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο, πριν εκδώσει τη σχετική απόφαση είχε την πλήρη συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου, αφού στόχος ήταν να αφαιρεθεί έδαφος από τη «Χρυσή Αυγή» και να «τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων».

Ούτως ή άλλως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το τελευταίο που θα μπορούσε να κατηγορηθεί στη θητεία του ήταν για καλλιέργεια κλίματος «υπερεθνικισμού» και «στρατοκρατίας». Δεν θα πρέπει, όμως, να υποτιμηθεί η κόντρα Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, που λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις από το χρονικό σημείο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας εκτός της αντιπροεδρίας και το υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να επανέλθει στο υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή των τανκς στις παρελάσεις και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό, αναμένεται να προκαλέσουν πολλές συζητήσεις και στο εσωτερικό των δύο χώρων, πρωτίστως μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη.

Κυρίως όμως η αντιπαράθεση καταδεικνύει δυο θέματα:

• Πρώτον, την κακή λειτουργία της κυβέρνησης και την ασυνεννοησία των δυο εταίρων. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως όσο δεν ενημερώνεται, τόσο θα αντιδρά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος η πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα κριτήρια των διαγνωστικών κέντρων και πολλά άλλα.

• Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ πιεζόμενο από τις δημοσκοπήσεις -η Rass, στον Τύπο της Κυριακής, το φέρνει πέμπτο πλέον κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ- αποφάσισε να εμφανίζει στο εξής διακριτό στίγμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μια πρώτη κίνηση ήταν η διαφωνία του με τον πρωθυπουργό για τα δυο άκρα την Παρασκευή και ακολούθησε η κριτική για την επιστροφή των τανκς στις παρελάσεις.

Η στρατηγική αυτή θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να εντείνει τις ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, καθώς «γαλάζια» στελέχη αρχίζουν ήδη να αναφέρουν πως «δεν μπορεί να διαφοροποιείται συνεχώς το ΠΑΣΟΚ χωρίς να λαμβάνει απαντήσεις».

Νέα προβλήματα με την Προγραμματική Συμφωνία

Η θεωρία των δυο άκρων προστέθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την κατάρτιση της Προγραμματικής Συμφωνίας της κυβέρνησης, την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί διακαώς, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί. Το ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα δια του εκπροσώπου του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου είχε προαναγγείλει την ανακοίνωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για την παρούσα εβδομάδα, πλην όμως, κινδυνεύει να διαψευστεί εκ νέου, για πολλοστή φορά.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Για το θέμα, μάλιστα, φέρονται να είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ