Βενιζέλος: Δεν θέλω να θιγεί κανείς εργαζόμενος

Βενιζέλος: Δεν θέλω να θιγεί κανείς εργαζόμενος

 

«Έχω πλήρη αντίληψη των δυσκολιών που ζει κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, κάθε εργαζόμενος, κυρίως κάθε άνεργος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος  εκτιμώντας ότι «η χώρα δεν έχει φύγει από τον κλοιό της κρίσης».

Κατά τη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς στο Ρέθυμνο ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις αλλαγές στο Δημόσιο τονίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη της πλειονότητα θέλει ένα άλλο κράτος. Θέλει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Θέλει ένα κράτος μικρότερο, χωρίς πελατειακές σχέσεις, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προνόμια. Με ικανούς εργαζομένους στην υπηρεσία του πολίτη, έντιμους, χωρίς διαφθορά, που υπηρετούν την ανάπτυξη, την κοινωνία, τον άνθρωπο που έχει ανάγκη».

«Δεν θέλω να θιγεί κανείς εργαζόμενος στο δημόσιο και στο δημόσιο τομέα. Έπρεπε να έχουμε κινηθεί πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά. Χάσαμε χρόνο δυστυχώς. Χάσαμε στην πραγματικότητα ένα χρόνο» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «είμαστε η καλύτερη χώρα της Ευρωζώνης στις δημοσιονομικές επιδόσεις,  γι’ αυτό μπορούμε να πούμε: όχι δημοσιονομικά μέτρα, όχι περιορισμοί σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα».

«Ισχύει ο κανόνας ένα προς ένα. Εάν κάποιος απειληθεί γιατί είναι ανεπαρκής, πειθαρχικά τιμωρητέος, γιατί απουσιάζει, θα πάρουμε έναν νέο. Αλλά πρέπει να διορθωθούν όλα αυτά μέσα από ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο κράτος, που βασίζεται στη συνολική αξιολόγηση όλων των φορέων, των υπηρεσιών και των δομών και όλου του προσωπικού, με αυτόματο τρόπο διαφανή, εγγυημένο από το ΑΣΕΠ. Δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα, κανείς κανονικός εργαζόμενος, κανονικός υπάλληλος», τόνισε.

Αναφερόμενος στη δημοτική αστυνομία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι «δεν έχει αξιολογηθεί σωστά».

«Θα πάει ως χωριστή δομή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να υπάρχουν συνέργειες ανάμεσα στην Αστυνομία και τη Διοικητική Αστυνομία και θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των Δήμων από τη δομή αυτή. Και θα δούμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν, αρκεί να περάσουμε αυτή την πρώτη δοκιμασία η οποία είναι δοκιμασία αξιοπιστίας», είπε.

Όπως ανέφερε, «το πιο ριζοσπαστικό πράγμα που υποτίθεται ότι ακούγεται στην Ελλάδα είναι να μη θιγεί τίποτα. Δηλαδή η απόλυτη αντιστροφή των εννοιών. Ο απόλυτος συντηρητισμός εμφανίζεται ως απόλυτος ριζοσπαστισμός. Και εμείς έπρεπε να κουβαλήσουμε το βάρος όλης αυτής της ιστορίας, επειδή μας έτυχε ο κλήρος του εκλογικού κύκλου».

«Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί εάν είχαμε άλλη επιλογή, εάν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια καλύτερη, λιγότερη επώδυνη, πιο ευχάριστη για τη χώρα μας επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μας προσφέρθηκαν δύο λύσεις, μια κακή και μια καλή. Μια που περιλαμβάνει θυσίες, περικοπές, ύφεση, ανεργία και μια άλλη ειδυλλιακή, χωρίς να συμβεί τίποτα, χωρίς να ανοίξει μύτη, να ξεπεράσουμε την κρίση, να διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τη θεσμική μας ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια λύση που μας την υπαγόρευσαν σκληροί συνομιλητές που αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο τι σημαίνει αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «δύσκολη» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μικραίνει πληθυσμιακά, φτωχαίνει, γηράσκει, χάνει τα μεγάλα της πλεονεκτήματα, το δικό της μοντέλο ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος, την ποιότητα».

«Αυτό δε σημαίνει ότι τα έχουμε κάνει σωστά όλα, ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευθεί καλύτερα, ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Προφανώς έπρεπε να έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει. Από πότε θέλετε να πούμε; Από το 1974; Από το 1981 που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Από το 1999 – 2000 που ετοιμάσαμε την ένταξη στην ΟΝΕ;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Από το 2007 που «ο κόσμος το ‘χε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», πως υπάρχει παγκόσμια κρίση κι εμείς μιλούσαμε εδώ για μία ελληνική όαση που δεν θα θιγεί από την κρίση, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τοξικά προϊόντα και γιατί είναι ισχυρή η ελληνική οικονομία.  ‘Όταν είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15,5%, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στη δύση, το μεγαλύτερο στη δυτική οικονομία, γιατί η οικονομία είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της και η Ελλάδα ήταν μια χώρα που  κατανάλωνε δανεικά και εισήγαγε τα πάντα; Δεν μιλάω για υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο. Μιλάω για κόκκινο κρέας και οπωροκηπευτικά».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «μπορούσαν να έχουν γίνει τα πράγματα διαφορετικά και το 2007 και το 2008 και το 2009 και το ΄10, από ένα σημείο και μετά όμως δεν είχες άλλες επιλογές πέρα από τις επιλογές της επαναδιαπραγμάτευσης για να βελτιώσεις καταστάσεις και να ολοκληρώσεις ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση».

Αναφερόμενος στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ και στις απεργίες που ετοιμάζουν ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Θα κάνουν πολιτική απεργία διαρκείας; Έχουν αυτή την εντολή από τους εργαζόμενους να κάνουν συνδικαλιστική αντίσταση; Αυτό λέει η δημοκρατία; Έτσι αναδεικνύονται και πέφτουν οι κυβερνήσεις; Δεν αναδεικνύονται από το Εκλογικό Σώμα και δεν στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής;

Αυτή είναι η Βαϊμάρη. Αυτή η στάση έφερε τον Χίτλερ. Η απειλή της γενικής απεργίας πολιτικού χαρακτήρα για να πέσουν οι ενδιάμεσες δημοκρατικές κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου, πριν έρθει ο Χίτλερ στην εξουσία και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Όπως έχει πάρει και ο Ιωάννης Μεταξάς ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στην ελληνική ιστορία;».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ