Το ρεπορτάζ του enikos.gr στη βουλή

Το ρεπορτάζ του enikos.gr στη βουλή

 

Εντολή για διενέργεια ελέγχου στις αναρτήσεις που γίνονται από ορισμένους φορείς στη  “Διαύγεια” έδωσε στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση του κ. Βολουδάκη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του enikos.gr  στις 9 Μαρτίου 2013 για την εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε η “Διαύγεια”.

 

“Έχετε επισκεφτεί τον ιστότοπο Διαύγεια; Λειτουργεί και αν λειτουργεί, όπως λειτουργεί, είστε ικανοποιημένοι ως υπουργείο;  Επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε; Τόσο η λειτουργία όσο και η προσβασιμότητα στη Διαύγεια εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα τους τελευταίους 6 μήνες”, είπε ο κ.Καπερνάρος.

 

“Τον τελευταίο 1,5 μήνα τα προβλήματα που πράγματι υπήρχαν έχουν επιλυθεί. Ο νόμος του 2010 με τον οποίο καθιερώθηκε η Διαύγεια ήταν σωστός και πρέπει να εφαρμόζεται. Υπήρξε παράλειψη ότι παρότι ο νόμος προϋπέθετε ένας πλήρες σύστημα πληροφορικής που θα τον υποστήριζε, το σύστημα δεν δημιουργήθηκε. Δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό το οποίο έφτασε στα όριά του, καθώς αυξάνονταν και έφτασαν σε αρκετές χιλιάδες τόσο οι φορείς όσο και οι χρήστες που εμπαιναν για να αναζητήσουν στοιχεία”, απάντησε ο κ. Βολουδάκης, προσθέτοντας: 

“Το σύστημα που πιλοτικά σχεδιάστηκε και υποστήριξε μέχρι ένα σημείο τη “Διαύγεια” ήταν για να υποστηρίζει 2.000 επισκέψεις την ημέρα. Αυτός ο αριθμός έχει φτάσει τις 15.000 την ημέρα. Παρουσιάστηκαν προβλήματα το διάστημα κυρίως στα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους όταν και λύθηκε το πρόβλημα. Ανετέθη η σύμβαση στον ανάδοχο που υλοποιεί το σύστημα που θα είναι το μόνιμο που θα υποστηρίζει τη “Διαύγεια”. Η σύμβαση υπεγράφη στις 1η Μαρτίου και σε περίπου 20 ημέρες τα προβλήματα είχαν πάψει”.

 

“Πρέπει να απολογηθείτε διότι ο νομος δεν καλύτπει την επιχειρηματολογία σας. Διότι ή φτιάχνετε αυτό που ορίζεται με το νόμο ή δεν ισχύει ο νόμος. Ή φτιάχνετε διάυγεια ή φτιάχνετε νόμους”, τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν δημοσιευτούν αποφάσεις στη Διαύγεια δεν ισχύουν. “Με αυτή την επιχειρηματολογία σας καταργείτε τον νόμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

“Πράγματι ο νόμος της διαύγειας προβλέπει ότι πράξεις που πρέπει να αναρτηθούν και δεν αναρτώνται  καθίσταται μη εκτελεστέες.  Αυτό σημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα οφείλουν να μην εκτελούν και τα όργανα που ελέγχουν, οφείλουν να ελέγξουν αν τυχόν έχουν εκτελεστεί τέτοιες πράξεις. Οφείλουν πχ υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου να ελέγχουν πριν εγκρίνουν δαπάνες αν έχουν αναρτηθούν στη διαύγεια, αλλά και τα όργανα του ελέγχου της διοίκησης να ελέγχουν αν εφαρμόζεται επαρκώς ο νομος για τη Διαύγεια”, επεσήμανε.

 

Ο κ. Βολουδάκης αποκάλυψε ότι παρέπεμψε στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ένα ενημερωτικό σημείωμα, καθώς, όπως είπε, “παρουσιάστηκαν ορισμένες περιπτώσεις που φαίνεται να υπάρχει  θέμα στις αναρτήσεις ορισμένων φορέων”.

“Μια κατάσταση που είναι ενδεικτική και όχι αποκλειστική”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι έχει ζητηθεί να ελεγχθεί τι  γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. “Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, συστηματικός και μεθοδικός”, είπε, καταλήγοντας ότι κάποια πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στον ανάδοχο του έργου πληροφορικής.

 

Δείτε τα βίντεο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ