• Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

  7:30 πμ, Τετάρτη 03 Απρ 2013 7:30 πμ, Τετάρτη 03 Απρ 2013

  Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

  Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

  Το χαράτσι και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την κυβέρνηση στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης, καθιστώντας ιδιαίτερα κρίσιμη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τα εκλογικά σενάρια επανέρχονται με ένταση ενόψει του καλοκαιριού, οπότε όπως πιθανολογείται και θα ζητηθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρούν πως συγκεκριμένοι υπουργοί λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις προτάσεις τους και τις ευαισθησίες τους, ενώ ούτε καν ενημερώνουν για δικές τους ενέργειες. Η αίσθηση, ωστόσο, ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο κομμάτων, με στόχο μάλιστα ακόμα και την κοινή κάθοδο στις εκλογές, δημιουργεί δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστική ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε το βράδυ χθες με αφορμή τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κυβερνητικοί κύκλοι για τη χθεσινή συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τη σκληρή απάντηση κύκλων της Ιπποκράτους.

  Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως ίσως η αντιπαράθεση να προέρχεται από το…τίποτα, αφού αργά το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε πως εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη συνάντηση(!), αν και η Ιπποκράτους φωτογράφιζε για τη διαρροή συγκεκριμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού! Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, πάντως, έριξε λάδι στη φωτιά, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ υπενθυμίζεται η καχυποψία που υπάρχει από την Ιπποκράτους για τη ΔΗΜΑΡ και την τακτική που ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης.

  Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και γιατί ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε δημοσίως θέμα ανασχηματισμού, ασκώντας κριτική στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αν και στο παρασκήνιο φαίνεται να έχει γίνει συζήτηση ακόμα και για τη… μοιρασιά των υπουργείων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο θεωρείται άκομψο να αμφισβητείται το αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή του ανασχηματισμού από τον αρχηγό κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενος από τις δημοσκοπήσεις, το εσωτερικό του κόμματός του αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει μια πιο επιθετική πολιτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη συνοχή του σχήματος. Πολύ περισσότερο που η τρικομματική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εγγενή προβλήματα λειτουργίας, καθώς το Συμβούλιο Αρχηγών υποκαθιστά κατ’ ουσίαν το Υπουργικό Συμβούλιο ή υπουργοί που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (κυρίως από ΔΗΜΑΡ) αναφέρονται περισσότερο στους αρχηγούς των κομμάτων που τους όρισαν, παρά στον πρωθυπουργό.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα