Ελλάδα-Ρωσία για το μεταναστευτικό

Ελλάδα-Ρωσία για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Konstantin Romodanovsky , καθώς και με τον Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Alexandr Bortnikov.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης που απασχολούν τις δύο χώρες και η κάθε πλευρά ανέλυσε τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Εφαρμοστικής Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας. Με βάση το Εφαρμοστικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας, οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα μετανάστευσης.

Κατά τη συνάντηση του κ. Υπουργού με τον Διευθυντή της FSB κ. Alexandr Bortnikov, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στη Μόσχα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς η ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα καταπολέμησης δικτύων διακίνησης μεταναστών, κυρίως από την Ασία, τα οποία έρχονται μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Για την Ελληνική Δημοκρατία, η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι πάντοτε μια ευκαιρία ιστορικού μεγέθους. Το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκολύνει τις σχέσεις μας – τις ούτως ή άλλως πολύ καλές σχέσεις μας – με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και τον χειρισμό των μεταναστευτικών ζητημάτων τα οποία πάντοτε μας απασχολούν. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω, με την ευκαιρία αυτή, τον κ. Ρομοντάνοφσκι για την εξαιρετική συνεργασία και για την τεχνογνωσία την οποία προσφέρει στην Ελλάδα και να πω ότι προσβλέπω σε μία μακρά και επωφελή συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε: « Το Πρωτόκολλο είναι ένας μηχανισμός που δεν επιδέχεται ανακρίβειες. Έχουμε συμφωνήσει για όλες τις πτυχές, για την προώθηση των οποίων θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πεδίο καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Το 23ο υπογεγραμμένο πρωτόκολλο, από τα 24 που πρέπει να υπογραφούν, μιλάει από μόνο του, όπως ευελπιστώ και το τελευταίο, το 24ο πρωτόκολλο, που θα υπογράψουμε με την Πορτογαλία, σε ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Τότε, η ισχύς της συμφωνίας θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε θα εφαρμόζονται οι ίδιες προσεγγίσεις».

Ο κ. Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα προωθηθεί η απελευθέρωση της θεώρησης εισόδου για τους υπηκόους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν στην κατοχή τους βιομετρικό διαβατήριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ