Σαρώνει ο…Ερωτευμένος Σαίξπηρ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία γνωρίζει ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» στον «Ελληνικό Κόσμο»για αυτό και παίρνει νέες παρατάσεις Η παράσταση που έφτιαξε με μεράκι και έμπνευση ο άξιος Γιάννης Κακλέας είναι από τις πιο γερές της σεζόν και κερδίζει και τον πιο δύσκολο θεατή. Ο αληθινά μαγικός «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» βασισμένος στο γερό σενάριο των Marc Norman και Tom Stoppard και σε θεατρική διασκευή του Lee Hall με την θεϊκή μουσική του Paddy Cunneen ευτυχεί στο ανέβασμά του από τον «μαιτρ» Κακλέα που βρίσκεται στα καλύτερά του! Στην ελισαβετιανή Αγγλία, ο νεαρός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναζητά απεγνωσμένα μια μούσα που θα τον εμπνεύσει να γράψει το νέο του θεατρικό έργο που ζητούν επίμονα οι πάτρωνές του. Τη βρίσκει στο πρόσωπο της πανέξυπνης Βιόλας, μιας νεαρής θαυμάστριας που λατρεύει τη δουλειά του νεαρού ποιητή Σαίξπηρ και λαχταρά να γίνει ηθοποιός, παρ’ ότι την εποχή εκείνη η υποκριτική αποτελούσε αυστηρά ανδρικό προνόμιο και οι γυναίκες απαγορευόταν να ανέβουν στη σκηνή. Έτσι, η Βιόλα μεταμφιέζεται σε άνδρα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα παράσταση. Μία τρυφερή και μοναδική ιστορία αγάπης αναπτύσσεται μεταξύ του Σαίξπηρ και της νεαρής κοπέλας, μία ιστορία που θα εμπνεύσει τον σπουδαίο δραματουργό να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά κείμενα όλων των εποχών, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η παράσταση-πρόταση του Κακλέα έχει στον κεντρικό της άξονα μια ερωτική ιστορία, ωστόσο αποτελεί και έναν εξαίσιο «φόρο τιμής» προς το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους που το αγαπούν και το υποστηρίζουν. Είναι γεμάτο από αναφορές στα έργα του Σαίξπηρ και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την εποχή του και την ακμή του αγγλικού θεάτρου. Μέσα από την φανταστική αυτή ιστορία, παρουσιάζονται και πολλά πραγματικά πρόσωπα όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’. Εξαιρετική είναι η μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου,έξοχα τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, αληθινά υπέροχα τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδήρη-ειδικά αυτό της Ελισάβετ! και εκπληκτικοίοιφωτισμοί τηςΣτέλλας Κάλτσου

ΡΕΣΙΤΑΛ ερμηνείας επιτυγχάνει στην παράσταση ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ερωτευμένος και ο ίδιος με τον Σαίξπηρ, «γίνεται»αυτός με ζηλευτή δεινότητα,με οίστρο,με μέτρο,με αποτελεσματικότητα. Κάθε φορά ανεβάζει τον πήχη και κάθε φορά κερδίζει νέα απαιτητικά στοιχήματα- αυτό θεωρώ ότι ανήκει στις πολύ μεγάλες «νίκες»του.Ένας πλήρης πρωταγωνιστής σε μια συναρπαστική ερμηνεία του!

ΠΛΑΙ του εντυπωσιάζει το θεϊκό πλάσμα Έλλη Τρίγγου.Ταλαντούχα ηθοποιός που «ανθίζει»και κερδίζει με σκληρή δουλειά ολοένα και περισσότερο έδαφος στο χώρο. Απ’ τη μια…δίνει ρέστα στο αριστούργημα «Στέλλα κοιμήσου»κι από την άλλη …τα σπάει ως Βιόλα στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» Πανέμορφο πλάσμα, με τάλαντο ξεχωριστό! Η «χημεία»της με τον Χαραλαμπόπουλο είναι αληθινά μοναδική και σπάνια την βλέπουμε.Εξαιρετική η επιλογή της-τα εύσημα στον «δαιμόνιο»Κακλέα φυσικά!

ΔΙΠΛΑ τους γερές ερμηνείες πετυχαίνουν οι Νίκος Ορφανός,Γιώργος Κοψιδάς,Θάνος Μπίρκος,Σωκράτης Πατσίκας, Δήμητρα Λημνιού,Γιάννης Ποιμενίδης, Κωστής Μπούντας-συγκρατήστε το όνομά του, γιατί έχει «νίκες»μεγάλες μπροστά του. Ευθύβολοι μαζί τους και οι Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Αναστασία Κελέση, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Σοφία Μιχαήλ,Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Κώνσταντίνα Τσιριμώνα, Αχιλλέας Σκεύης, Αναστασία Στυλιανίδη, Δημήτρης Φουρλής, Θανάσης Χαλκιάς ,Βασίλης Ψυλλάς.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ να αναφερθώ στην υπέροχη Μπέτυ Λιβανού που «ντύνεται»με ευθυβολία εντυπωσιακή την Βασίλισσα Ελισάβετ! Η Κυρία του θεάτρου μας είναι πολύτιμη στη σκηνή και ξέρει τον τρόπο να … κλέβει την παράσταση με την σαρωτική γοητεία της και την υποκριτική της δεινότητα. Έξοχη είναι και η άλλη Κυρία του θεάτρου μας,η Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Παραμάνας. Έχει μέτρο και συνέπεια, εμπειρία και δυναμική. Τρέξτε στον Ελληνικό Κόσμο να απολαύσετε την έξοχη παράσταση της People Entertainment Group.Θα περάσετε εξαιρετικά!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ