Ο Βαλτινός…γίνεται Σόλνες – Φωτογραφίες από την φιλόδοξη παράσταση που έρχεται στο «Ιλίσια»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο εξαιρετικός Γρηγόρης Βαλτινός που μετρά ισχυρότατες «νίκες»στο θέατρο, ετοιμάζεται για ένα από τα πιο απαιτητικά αλλά και ελκυστικά «στοιχήματα»της καριέρας του.Τον χειμώνα θα είναι ο Χάλβαρντ Σόλνες στο αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ίψεν, Αρχιμάστορας Σόλνες (1892)που θα δούμε στο φιλόξενο «Ιλίσια» σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της εξαιρετικής Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Δίπλα στον άξιο ηθοποιό θα απολαύσουμε την ταλαντούχα Κατερίνα Λέχου,τον υπέροχο Αντίνοο Αλμπάνη,την ικανότατη Ιώβη Φραγκάτου, τους καίριους Μιχάλη Αεράκη,Κατερίνα Κρεπη και τον σημαντικό Κώστα Καστανά.

Ένας ώριμος και φημισμένος αρχιτέκτονας παλεύει με την τρέλα των τύψεων που έχει για το παρελθόν και τη γυναίκα του. Αρνείται πως κάποιος νεώτερος θα τον αντικαταστήσει. Ο παθιασμένος, ξαφνικός έρωτας για ένα κορίτσι θα τον οδηγήσει να αντιμετωπίσει τον φόβο του για τα νιάτα. Με καταιγιστικούς ρυθμούς η εξέλιξη της ιστορίας θα φωτίσει την αλήθεια. Έγινε ένα έγκλημα στο παρελθόν; Ποια είναι η νεαρή Χίλντα που εισβάλλει στη ζωή του Σόλνες και των ανθρώπων του; Είναι ο έρωτας η κινητήρια δύναμη για το αδύνατο;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Αθανασία Καραγιαννοπούλου:

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Λευτέρης Παυλόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιάννης Μουρίκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Σεγρεδάκης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Το ωραιότερο έργο του Ίψεν. Ερωτεύεσαι τους ήρωες, αγωνιάς για τη μοίρα τους, ανασύρεις δικές σου μνήμες και δικές σου τύψεις, καταδικάζεις πράξεις και συγχωρείς αδυναμίες. Ο Αρχιμάστορας Σόλνες διαπράττει ύβρι: Θέλει να φτάσει ψηλά στον Θεό και ίσως να πάρει τη θέση του. Έχω «συναντήσει» τον Σόλνες. Τον γνωρίζω. Ξέρω πως ο έρωτας θα τον λυτρώσει και η φύση θα τον εκδικηθεί, αφήνοντας τους γύρω του, θριαμβευτές.

Αθανασία Καραγιαννοπούλου, 2019

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ