Ο Μαστοράκης «συναντά» τον σημαντικό Πομερά στο Τέχνης!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Μπορεί να περιμέναμε την επανάληψη των εξαίσιων «Παιδιών του ήλιου» που σκηνοθέτησε με οίστρο ο Νίκος Μαστοράκης στο Θέατρο Τέχνης, τα οποία θα έδιναν… σκυτάλη σε μια άλλη γερή δουλειά του και πάλι στο Τέχνης, τελικά όμως αποφασίστηκε να μην δούμε ξανά τα «Παιδιά», αλλά τη νέα παραγωγή.

Ποιά είναι αυτή; Θα την μάθετε σε λίγο από την συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο Θέατρο Τέχνης-όπως ήθελαν οι συντελεστές του. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να σταθώ στο πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο «πολύς» Μαστοράκης «συναντά» το «χρυσό παιδί του γαλλικού θεάτρου» Ζοέλ Πομερά που ο μοναδικός Πίτερ Μπρουκ χαιρέτισε ως διάδοχό του κι αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς!  

Εδώ και 15 χρόνια ο Πομερά έχει γράψει και σκηνοθετήσει περίπου 30 έργα κι έχει διακριθεί με 13 βραβεία, ανάμεσά τους και το Βραβείο Μολιέρος, το γαλλικό αντίστοιχο του Tony.

Το πρώτο έργο του Ζοέλ Πομερά που είδαμε στην Ελλάδα ήταν οι «Έμποροι», το 2009, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης και τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ακολούθησε μετά από ένα χρόνο η Φρόσω Λύτρα ανεβάζοντας το διακεκριμένο έργο του «Αυτό το παιδί» (Πρώτο βραβείο της Ένωσης Γάλλων Κριτικών το 2006) και έπειτα ο Πομερά «χτύπησε» στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» με τη «Μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου» και το «Κύκλοι/Ιστορίες».

Τώρα ο Πομερά θα «φιλοξενηθεί» στο Θέατρο Τέχνης, έπειτα από την έξυπνη κίνηση της διευθύντριάς του, Μαριάννας Κάλμπαρη, να κλείσει έργο του με σκηνοθέτη τον «θεϊκό» Μαστοράκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ