Ο Κοέν ανεβάζει «Τρωίλο και Χρυσηίδα»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο εξαιρετικός Αλέξανδρος Κοέν ετοιμάζει ένα φιλόδοξο «χτύπημα» για τον χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μου θα ανεβάσει το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα»στο θέατρο «Αργώ»της Αιμιλίας Υψηλάντη. Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι είναι ο τέταρτος Σαίξπηρ του μετά από τα δυνατά ανεβάσματα των«Πολύ κακό για το τίποτα»,«Τίμων ο Αθηναίος»,«Κυμβελίνος» Έργο ελάχιστα παιγμένο τόσο στη χώρα μας όσο ακόμη και στη γενέτειρα του Σαίξπηρ, ο «Τρωίλος και η Χρυσηίδα» είναι ένα παράξενο έργο, σχεδόν αιρετικό. Άξονάς του–τι άλλο;– ο πόλεμος: μέσα από έναν ελληνοκεντρικό πόλεμο αναδύεται μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως περίοδος κρίσης – όχι μόνον οικονομικής αλλά και ηθικής: πόσο επίκαιρη στη χώρα μας η κατάλυση των αξιών και των ιδανικών!

Βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο του Τρωικού πολέμου και οι μάχες έχουν ατονήσει. Από την πλευρά των Ελλήνων υπάρχει ανησυχία επειδή ο Αχιλλέας αρνείται να μπει στη μάχη, και από την πλευρά των Τρώων υπάρχει αναποφασιστικότητα για το εάν θα πρέπει να επιστραφεί η Ελένη και να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Παρά τις αντιρρήσεις του Έκτορα, οι Τρώες αποφασίζουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Σ’ αυτό το ιδιότυπο πολεμικό κλίμα ο Τρωίλος (νεαρός γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου) ερωτεύεται τη Χρυσηίδα (κόρη του μάντη Κάλχα). Ο έρωτας αυτός έχει ακριβό τίμημα, αφού οι Τρώες συμφωνούν με τους Αχαιούς να ανταλλάξουν τη Χρυσηίδα μ’ έναν αιχμάλωτο πολεμιστή. Ο θείος της ο Πάνδαρος μεσολαβεί, ώστε η Χρυσηίδα να ξεπεράσει τα όρια του ερωτικού πάθους και να καταλήξει στην αχαλίνωτη λαγνεία. Η Χρυσηίδα θα προδώσει πολύ σύντομα την αγάπη του Τρωίλου και θα προβληθεί ως ένα σύμβολο της απόλυτης σαρκικής απιστίας.

Η φιλόδοξη παράστασή του θα ανέβει στο «Αργώ» μέσα στα Χριστούγεννα.Μόνιμοι συνεργάτες του η Χριστίνα Κωστέα στα σκηνικά, η Φρόσω Κορρού στην κινησιολογία και ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου στους φωτισμούς.Όσο για την διανομή που … μαγειρεύεται ακόμα,θα επανέλθω άμεσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ