Ο Καρατζογιάννης ανεβάζει τον “Φύλακα της επανάστασης” με τον Νταλιάνη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μετά τις παραστάσεις του “Για την Ελένη” και “Μάρτυρες των Αθηνών” και την ταινία του “Μελίνα στοπ Καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα” ο πολυπράγμων Μάνος Καρατζογιάννης καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη.

Αυτή τη φορά με τον ιστοριοδίφη και συγγραφέα από τη Ναύπακτο Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821.

“Καταγραφέας” της Επανάστασης ο Βλαχογιάννης διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη με τον τίτλο “Φύλακας μιας Επανάστασης” ο Γιάννης Βλαχογιάννης που δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο “Γιάννης Επαχτίτης” παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού “κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά” μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του “Άγνωστου Ιστορικού”, εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας, ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.

Στον ρόλο του Βλαχογιάννη θα απολαύσουμε τον σημαντικό Γιάννη Νταλιάνη που αποτελεί ισχυρότατη μονάδα του θεάτρου μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Στο ρόλο του Γιάννη Βλαχογιάννη ο Γιάννης Νταλιάνης

Μουσική: Δημήτρης Τσάκας

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Συμπαραγωγή του Θεάτρου Σταθμός με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Αγρινίου, την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής “Ο Έπαχτος” και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

7, 8 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας, Ναυπακτία στις 20:30

18 και 19 Σεπτεμβρίου στον Προαύλιο Χώρο Καπναποθηκών Παπαστράτου, Αγρίνιο στις 20:30

26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο στις 20:30

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.