«Κέντημα» Μάλφα στη «Shirley Valentine»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ότι η Μπέσσυ Μάλφα είναι μια εξαιρετική ηθοποιός με μεγάλη γκάμα το γνωρίζουμε πολύ καλά, απολαμβάνοντας διάφορες και διαφορετικές «νίκες»της στο σανίδι. Έχει καταφέρει εξαιρετικές ερμηνείες που κέρδισαν κοινό και ειδήμονες, αλλά φέτος στην «Shirley Valentine», πετυχαίνει μια από τις πιο αξιοζήλευτες επιδόσεις της, ένα δυνατό «κέντημα»στο οποίο «περνά»απ’ τις κωμικές νότες στις δραματικές κορυφώσεις με τρόπο μοναδικό!

Η Μπέσσυ Μάλφα με την πολύτιμη αρωγή του χαρισματικού Αλέξανδρου Ρήγα που έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει έξοχα το έργο του Ράσελ, «γίνεται»η ηρωίδα του που «πνίγεται» στην καθημερινότητά της κι αποφασίζει να «αποδράσει» από την αχρησιμοποίητη ζωή της και να «φωτίσει»τα σκοτάδια της στον ελληνικό ήλιο, πλάι στη θάλασσα…Η Shirley μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, να μην αφεθούμε να βαρύνουμε απ’ την άγρια και σκληρή πραγματικότητα, να μην προδώσουμε τα βαθύτατα θέλω μας, να αναζητήσουμε το φως και την ομορφιά της ζωής, μακριά από συμβάσεις και πρέπει… Έχω δει πολλά ελληνικά ανεβάσματα της «Valentine»κι έχω να καταθέσω ότι αυτή που φιλοξενείται στο «Ριάλτο» και «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα για να ανοίξει τα …φτερά της και διεθνώς είναι η καλύτερη! Ο Ρήγας έχει φτιάξει μια παράσταση καθαρών, λιτών γραμμών «ζουμάροντας»στην ουσία του έργου, στο μεδούλι του, στο μήνυμά του πως πρέπει να τολμήσουμε να ζήσουμε όσα ονειρευόμαστε, να μη βαλτώνουμε, να μην ξοδευόμαστε άσκοπα,να πάρουμε τα ρίσκα μας, να προχωρήσουμε για θάρρος μπροστά. Ποιητική είναι η παράσταση του Ρήγα που ακουμπά την καρδιά και προσφέρει ένα «ταξίδι»ακριβό και δυνατό. Και ο τρόπος που έχει καθοδηγήσει την Μάλφα στο υποκριτικό της «κέντημα»είναι και δική του μεγάλη «νίκη».

Συνεννοήθηκαν απόλυτα και οι δύο τους, «ταξίδεψαν» και …μας ταξιδεύουν κι εμάς με το συναρπαστικό τραγούδι «Γιουκάλι»να «πρωταγωνιστεί» στη δουλειά τους. Μην χάσετε τη «Shirley» τους που προσφέρει και γέλια μέχρι δακρύων και συγκίνηση βαθιά που αγγίζει την καρδιά. Ίσως σας βρείτε σε εκείνη κι ίσως –σας το εύχομαι- σας παρακινήσει να κάνετε κι εσείς το «ταξίδι»που οφείλετε στον εαυτό σας…

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.