Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

 

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

 

Μετά τα θεϊκά «Παιδιά του ήλιου» του που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στο Υπόγειο του Τέχνης, ο Νίκος Μαστοράκης μας κάνει ακόμα ένα «ακριβό» θεατρικό δώρο με τους έξοχους «Ξένους» του που γεμίζουν το «Νέο Ρεξ» του Εθνικού μας.

Το εξαιρετικό έργο του Σέρτζι Μπελμπέλ ευτυχεί στο ανέβασμα του Μαστοράκη που φωτίζει με ζηλευτή δεινότητα τα αλληγορικά του μηνύματα για κάθε είδους «ξένο» που υπάρχει γύρω μας -δες μετανάστες, ομοφυλόφιλους, ή απλά…διαφορετικούς-.

Η δυνατή ιστορία εκτυλίσσεται στο ’60 και παράλληλα στο σήμερα και παρακολουθούμε τη ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας πριν και μετά…     

Κοινά στοιχεία και στις δύο εποχές το διαμέρισμά της, αλλά και οι ένοικοι του πάνω πατώματος, που είναι ξένοι και θορυβούν. Στην δεκαετία του ’60 μένει μια τετραμελής οικογένεια στο σπίτι, με την άρρωστη μητέρα να πεθαίνει.

Σαράντα χρόνια αργότερα, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει κι είναι τα ίδια γονείς. Το σπίτι έχει περάσει στα χέρια του γιου, αλλά σε αυτό εξακολουθεί να μένει ο πατέρας και μια αλλοδαπή υπηρέτρια την οποία παντρεύεται. Όταν στο σπίτι επιστρέφει η κόρη ,βαριά άρρωστη πια, για να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με το παρελθόν η οικογένεια ενώνεται ξανά. Μέσα από αυτή την επανασύνδεση, ζωντανεύ��υν συναισθήματα, μνήμες και συμπεριφορές που μοιάζουν με τρομακτική επανάληψη του παρελθόντος…

Ζηλευτός είναι ο τρόπος που έχει ανεβάσει το έργο ο Μαστοράκης:η παράστασή του έχει καθαρές, καίριες γραμμές, είναι εύρυθμη και ατμοσφαιρική. Ο ίδιος έχει υπογράψει και τη δραματουργική επεξεργασία έχοντας στα χέρια του την θαυμάσια μετάφραση της έμπειρης Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, ενώ αρωγοί του είναι οι Εύα Νάθενα-έξοχο το σκηνικό αλλά και τα κοστούμια της και Σάκης Μπιρμπίλης-παίζουν … πρωταγωνιστικό ρόλο οι φωτισμοί του.

ΚΕΝΤΑ στην παράσταση η Λυδία Κονιόρδου. Με την καθοδήγηση του Μαστοράκη πετυχαίνει μια από τις πιο δυνατές θεατρικές επιδόσεις της στο έργο αυτό, παίζοντας απ’τη μια την καταπιεστική δεσποτική μητέρα κι από την άλλη την κόρη της, που άρρωστη κι αυτή επιστρέφει στο σπίτι για να πεθάνει όπως η μητέρα της. Συνταρακτική είναι η Κονιόρδου. Σπουδαία. Συναρπαστική. Τόσο στις… εκρήξεις, όσο και στις γερές χαμηλές δραματικές σκηνές της. Πόσο μεγάλο ταλέντο! Μοναδική!

Στο πλάι της εντυπωσιάζουν υποκριτικά στους διπλούς ρόλους τους οι εξαιρετικοί Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Δανάη Σκιάδη, Μαρσέλα Λένα, Κρις Ραντάνοφ, Νικόλας Χανακούλας, αλλά και ο Παντελής Παπαδόπουλος στο ρόλο του παππού.

Υπέροχα είναι και τα παιδιά Εμίλ Γκριγκόροβ,Γιάννης Μαυρόπουλος. Σπεύσατε στο Νέο Ρεξ για να δείτε μια πολύ σημαντική παράσταση και ένα μοναδικό «κέντημα» από την Λυδία Κονιόρδου.

Το Εθνικό προχωράει…

-Από τις 6 μέχρι και τις 22 που θα παίζεται η παράσταση στον ρόλο του Άντρα/Συζύγου θα δούμε τον Στρατή Πανούριο.

Σπεύσατε!

 

 

 

 

Ότι ο «πολύς» Δημήτρης Λιγνάδης «έκλεισε» να ανεβάσει του χρόνου στο Εθνικό τον «Πεέρ Γκυντ» του Ίψεν, το ξέρεις!

Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι βρίσκεται σε θερμές συζητήσεις με την σημαντική Λυδία Κονιόρδου που «τα σπάει» όπως έγραψα στην προηγούμενη “Ατζέντα” για να πρωταγωνιστήσει στην παράστασή του…

Ήταν όνειρο ζωής για εκείνον το έργο αυτό και τώρα που μπαίνει στον δρόμο για να πάρει σάρκα και οστά, θέλει να κλείσει τους καλύτερους συντελεστές!

Η Κονιόρδου, από ότι μαθαίνω, ενδίδει και το παζλ συνεχίζεται!

 

 

 

Μπορεί για την ώρα να κάνει πολύωρες πρόβες για την άκρως φιλόδοξη «Ορέστεια» που όπως πρώτος σου έγραψα ετοιμάζει για την Επίδαυρο ο Γιάννης Χουβαρδάς, ήδη όμως «έκλεισε» ένα από τα θεατρικά «χτυπήματα» που θα κάνει τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο λόγος για τον εξαίρετο Νίκο Ψαρρά που οι πηγές μου τον θέλουν να «έκλεισε»να παίξει στον «Θερισμό» του Δημήτρη Δημητριάδη που θα σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Τάρλοου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας στην ίδια δουλειά θα δούμε και τους άξιους Περικλή Μουστάκη, Άννα Μάσχα!

Για την ώρα μπορείτε να χαρείτε τον Ψαρρά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στην «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, μαζί με τους Γιώργο Γλάτσα και Μαρία Σκουλά, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου.

Όλα εγώ;

 

 

 

 

Θα γίνει ο νέος κύκλος στο «Κάτω Παρτάλι» στον οποίο θα πρωταγωνιστούσε η Ζέτα Μακρυπούλια ή όχι;

Τα προβλήματα στο Mega μοιάζουν να μην ξεπερνιούνται, άρα το μέλλον της εν λόγω σειράς είναι…χλωμό. Αυτό σημαίνει ότι «περνά» στον ΑΝΤ1 η Ζέτα όπως είχα γράψει ή όχι;

Οι κουβέντες με τον Τζώνυ Καλημέρη έγιναν, ο ίδιος την θεωρεί όπως τόνισε «σιγουράκι» για το κανάλι, αλλά δεν έχουν πέσει υπογραφές, ούτε έχει συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμένο-σίριαλ που να παίζει…τον εαυτό της δεν θέλει να κάνει, ούτε και σόου!-.

Στον αέρα τηλεοπτικά,στον αέρα όμως και θεατρικά! Της ζήτησαν να πρωταγωνιστήσει στο μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» ,το οποίο όμως έχει «κολλήσει» για την ώρα-όπως… κόλλησε κι όταν θα ανέβαινε με τον Γιώργο Κιμούλη στον Ελληνικό Κόσμο-.

Ετοιμάζει ο Ρήγας την πρόζα του έργου-δες «Πυγμαλίωνας»- και θα’ναι περίεργο να παίζονται ταυτόχρονα η πρόζα και το μιούζικαλ!

Η Ζέτα πάντως είναι φαβορί για το δεύτερο, αν γίνει, όποτε γίνει.

Της έγιναν κι άλλες προτάσεις, αλλά περιμένει να δει τι θα γίνει με την «Ωραία μου κυρία».

Για αυτό σου λέω «στάση αναμονής»!

Ζέτα, κουράγιο…

 

 

 

Πρώτος σου «πρόδωσα»ότι ο Θανάσης Παπαγεωργίου πρόκειται να ανεβάσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το «Τρίτο Στεφάνι» και πρώτος τώρα έρχομαι να σου αποκαλύψω ότι τον εξαιρετικό ρόλο της Εκάβης στην εν λόγω φιλόδοξη παραγωγή θα αναλάβει η ικανή Ελισάβετ Κωνσταντινίδου!

Είχε αρκετές και δελεαστικές προτάσεις η καλή ηθοποιός αλλά την κέντρισε πιο πολύ από όλες αυτή που την θέλει πρωταγωνίστρια στην υποσχόμενη δουλειά που «ανεβάζει» στην σκηνή το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή στην έξοχη διασκευή των Φασουλή-Νιάρχου.Είπε λοιπόν το ναι και από τον Οκτώβρη θα…χτυπά Θεσσαλονίκη! Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ