Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 7/12/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

 

Πρώτο το enikos.gr στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκάλυψε πως δύο σημαντικές κυρίες του θεάτρου μας,η Ρένη Πιττακή και η Ρούλα Πατεράκη ετοιμάζονται να «παντρέψουν» τις δυνάμεις τους στο ισχυρότατο θρίλερ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν»και πρώτο τώρα φιλοξενεί αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την παράσταση. Η πρεμιέρα της άκρως φιλόδοξης δουλειάς θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου στην «Σφενδόνη» με την σκηνοθετική υπογραφή του εξαιρετικού Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και όλοι δεν βλέπουμε την ώρα να ανοίξει η αυλαία…

 

ΤΟ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» μας το… σύστησαν κινηματογραφικά η Μπέτι Ντέιβις και η Τζόαν Κρόφορντ το 1962. Πολλοί ως σήμερα ήθελαν να «κλείσουν» τα απαιτητικά δικαιώματά του για τη χώρα μας,χωρίς να τα καταφέρουν και τελικά το πέτυχε ο «δαιμόνιος» Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

ΠΙΤΤΑΚΗ-ΠΑΤΕΡΑΚΗ είναι έτοιμες να ντυθούν τις ηρωίδες του γερού ψυχολογικού θρίλερ.

Ο λόγος για τις Μπέιμπι Τζέιν Χάτσον και την Μπλανς Χάτσον,δυο αδελφές που μένουν μαζί σε μια ρημαγμένη έπαυλη του Χόλυγουντ με ζωντανές τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η πρώτη υπήρξε παιδί θαύμα και αστέρι της επιθεώρησης, αλλά δεν κατάφερε να έχει την ίδια επιτυχία μετά την ενηλικίωσή της και η δεύτερη υπήρξε μεγάλο αστέρι του Χόλιγουντ που αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο μεταίχμιο της δόξας λόγω ενός ατυχήματος που την άφησε ανάπηρη και για το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνη η Μπέιμπι Τζέιν. Μετά το ατύχημα που άφησε τη Μπλανς καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα, η αντιζηλία μεταξύ των δυο αδελφών λαμβάνει ομηρικές διαστάσεις καθώς η Τζέιν άρχισε σιγά σιγά να τρελαίνεται και να έχει τον έλεγχο πάνω στη ζωή της αδελφής της. Όταν η Τζέιν πληροφορείται ότι η αδελφή της σκοπεύει να την κλείσει σε ψυχιατρική κλινική, καταστρώνει σχέδιο εξόντωσης της Μπλανς. Δεν ξέρει όμως ότι η Μπλανς κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που έχει να κάνει με τα πραγματικά γεγονότα του ατυχήματός της, το οποίο όταν βγει στην επιφάνεια πρόκειται να προκαλέσει τραγικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τζέιν.

ΔΙΠΛΑ στις σπουδαίες Πατεράκη-Πιττακή θα δούμε τις καίριες Στέλλα Γκίκα,Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Αλέξιο Διαμαντή.Την μετάφραση έκανε ο Αντώνης Γαλέος,την δραματουργική επεξεργασία ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης με την Δανάη Παπουτσή,τη σκηνοθεσία,τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης,τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.Παραγωγή Λυκόφως- Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

 

 

 

 

Στην τελικά ευθεία έχουν μπει οι εντατικές πρόβες για την φιλόδοξη υπερπαραγωγή «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία» μια και η πρεμιέρα της φτάνει [δες Παρασκευή 9/12]και η Δήμητρα Ματσούκα είναι έτοιμη για ένα από τα απαιτητικότερα «στοιχήματά» της! Πρώτη πηγαίνει στην πρόβα και τελευταία φεύγει ενώ δεν παραλείπει να δουλεύει και τα χορευτικά κομμάτια του ρόλου της [εδώ με τον ανερχόμενο Ιάσωνα Παπαματθαίου, που συμπράττει δυναμικά στην δουλειά].

Η καθοδήγηση του χορογράφου Θοδωρή Πανά τους έχει οδηγήσει σε ζηλευτά αποτελέσματα που ανυπομονούν να μας δείξουν από την Παρασκευή στο Pantheon. Αξίζει εδώ να σου θυμίσω ότι στην παράσταση που υπογράφει ο Αλέξανδρος Ρήγας [μετάφραση και σκηνοθεσία] δίπλα στην Ματσούκα θα δούμε τους εξαίρετους Κώστα Κόκλα,Παύλο Χαϊκάλη Αντώνη Καφετζόπουλο,Μπέτυ Λιβανού,Ησαϊα Ματιάμπα κα.

 

 

 

Πρώτος σου «πρόδωσα» στις 16 Νοεμβρίου ότι η Ζέτα Μακρυπούλια θα… γεράσει για τις ανάγκες σκηνών της στην μαύρη κωμωδία του μετρ Θοδωρή Πετρόπουλου «Στο καλό, γλυκιά μου συμπεθέρα…» και χθες «έσκασε» το επεισόδιο με την καλλονή Ζέτα αγνώριστη.

Η «μεταμόρφωσή» της σε ώριμη γυναίκα «τα έσπασε» και κανείς δεν πίστευε πόσο καίρια ήταν η ίδια… γερασμένη! Και οι εκπλήξεις μόλις άρχισαν στη σειρά που είναι γεμάτη από ανατροπές! Τα καλύτερα έρχονται…

 

 

 

Τι ωραία που δόθηκε …φιλί ζωής στο ιστορικό Θέατρο Εξαρχείων στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους που αγαπήσαμε όλοι και τι υπέροχη σκέψη να επαναλειτουργήσει με τον δυνατό «Κυμβελίνο»να του κάνει ποδαρικό!     Βουτέρης και Δεκαβάλλα εμπιστεύτηκαν τον ικανότατο Αλέξανδρο Κοέν και του έδωσαν χώρο να παρουσιάσει την αρτιότερη ίσως παράστασή του,με τον πρώτο να συμπράττει δυναμικά σε αυτή. Μου άρεσε αυτό το γερό «πάντρεμα» του παλιού-και καλού-με το νέο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μπήκα με πολύ μεγάλη χαρά στο ζεστό και ατμοσφαιρικό αυτό θέατρο των Εξαρχείων, στο οποίο έχω απολαύσει έξοχες δουλειές και φεύγοντας με συνέλαβα να χαμογελάω που είδα και πάλι μια παράσταση- πρόταση…

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ έργο ο «Κυμβελίνος»που δυστυχώς δεν ξέρουν πολλοί και πρέπει να σπεύσουν να το χαρούν, κυρίως δε μια και ευτυχεί στο Θέατρο Εξαρχείων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σαίξπηρ που ακροβατεί ζηλευτά ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία.Ένα σκοτεινό παραμύθι με αίσιο τέλος, που δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο ώριμα κείμενά του παρουσιάζοντας την αδυναμία του ανθρώπου να να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά του και την προσπάθειά του να συμβιβαστεί όσο γίνεται λιγότερο.

 

ΘΕΣ ΥΠΟΘΕΣΗ, το ξέρω.Ο Κυμβελίνος, ο βασιλιάς της Βρετανίας, προορίζει την μοναχοκόρη του Ιννογένη για τον γιο της δεύτερης συζύγου του. Όταν η Ιννογένη εναντιώνεται και παντρεύεται τον Πόστουμο, ο Κυμβελίνος εξορίζει τον ανεπιθύμητο γαμπρό του. Στην εξορία του ο Πόστουμος θα στοιχηματίσει με τον Ιάκιμο, έναν Ιταλό τυχοδιώκτη, πως η Ιννογένη του είναι η πιστότερη γυναίκα στον κόσμο. Ο Ιάκιμος κάνει τα πάντα ώστε να την παρουσιάσει άπιστη, και ο Πόστουμος αποφασίσει να την εκδικηθεί. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει για την Ιννογένη και την υπηρέτρια της ένα γοητευτικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής ενηλικίωσης.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ είναι η μετάφραση που υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν.Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει με έμπνευση το έργο -η παράστασή του είναι εύρυθμη και ατμοσφαιρική,δυνατή και «φωτίζει»με     δεινότητα όλες τις πτυχές του κειμένου με πολύτιμους αρωγούς του, τους

Χριστίνα Κωστέα-εμπνευσμένα τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια της-, Κατερίνα Μαραγκουδάκη-έξοχοι πάντα οι φωτισμοί της-,Φρόσω Κορρού-καίρια η κινησιολογία της-.

 

ΟΣΟ για την διανομή; Ο κύριος Τάκης Βουτέρης φέρει επί σκηνής την εμπειρία του και όσα «ακριβά»αποκόμισε στην μακρά πορεία του στο σανίδι,η Ελένη Κρίτα είναι ευθύβολη-ειδικά στις δραματικές σκηνές της είναι υπέροχη-,ο Αντώνης Φραγκάκης είναι εύστοχος.Θαυμάσια δουλειά κάνει η όμορφη και ικανότατη,έντονη σκηνική παρουσία έχει ο Σαράντος Γεωγλερής,αλήθεια η Νεκταρία Γιαννουδάκη και μέτρο ο Ρωμανός Μαρούδης. Ο πιο γερός άσσος της δυνατής αυτής παράστασης είναι ο χαρισματικός Παναγιώτης Εξαρχέας,που ανέρχεται με γοργούς ρυθμούς,μέσα από σκληρή και δεξιοτεχνική δουλειά. Σαρώνει τη σκηνή, «βουτάει» στην ουσία του απαιτητικού       του ρόλου και αποδεικνύει πως είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

 

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ στο «Θέατρο Εξαρχείων»! Και για την ιστορία του και για να τιμήσετε την επαναλειτουργία του και φυσικά για να απολαύσετε τον κατά Κοέν «Κυμβαλίνο»που θα σας κεντρίσει-κερδίσει. Σπεύσατε άμεσα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ