Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 7/11/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

 

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

Η «Ατζέντα» είναι και πάλι εδώ μετά από μια απαραίτητη «ανάσα» και φιλοξενεί υπέροχο αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την «Πλατεία Ηρώων» του Τόμας Μπέρνχαρντ που ετοιμάζει ο άξιος Δημήτρης Καραντζάς για το Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Στην υποσχόμενη παράσταση που περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου θα στηρίξει μια ζηλευτή dream team ερμηνευτών η οποία αποτελείται απ’ τους (αλφαβητικά) Παναγιώτη Εξαρχέα, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργο Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά και Χρήστο Στέργιογλου, Σκέφτεται καλύτερο;

ΟΣΟ για το τι είναι η «Πλατεία Ηρώων»; Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας; Στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων  της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης. Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων.    

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: Έρι Κύργια

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου

 

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

 

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

 

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

 

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

 

Φωτογραφίες-βίντεο: Γκέλυ Καλαμπάκα

 

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

 

Μια συμπαραγωγή της Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος με το θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

 

 

 

Πιο… πολυσχιδής, καίγεσαι! Ο ταλαντούχος Γιάννης Χριστοδουλόπουλος «χτυπάει» και φέτος σε διάφορα και διαφορετικά project και «μαγειρεύει» ακόμα περισσότερα και πιο δυνατά! Να τα πάρω από την αρχή: Ο μικρός Γιαννάκης που «τα έσπαγε» στην «Μελωδία της ευτυχίας» της Αλίκης Βουγιουκλάκη έχει εξελιχτεί σε έναν εξαιρετικό δημιουργό που μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις δουλειές του.

Φέτος επαναλαμβάνεται το «Για όνομα» που έντυσε με εξαιρετικές μουσικές του και ένα υπέροχο κομμάτι, έγραψε συναρπαστικές μουσικές για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Λιγνάδη -από τους πιο γερούς άσσους της εν λόγω δουλειάς!-, ενώ ζηλευτή είναι και η μουσική που έφτιαξε για την ισχυρότατη «Δεύτερη φωνή» των Παπαθαναασίου και Ρέππα που σκηνοθέτησε για το «Αποθήκη» ο Μαρκουλάκης. Και δεν σταματά! Γράφει μουσική για το υποσχόμενο «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν» που θέλει μαζί στη σκηνή τις Πιττακή-Πατεράκη (αποκλειστικό μου) με σκηνοθέτη τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, ενώ ετοιμάζει μουσικές και τραγούδια και για το «Στον καθρέφτη του Παλλάς» που θα δούμε με Μαρινέλλα-Ζαχαράτο. Τον λες και …Mister Theater, αλλά σου έχω κι άλλα νέα.

ΠΗΓΕΣ μου λένε πως ετοιμάζει την νέα δισκογραφική δουλειά του άξιου Κώστα Μακεδόνα (στίχοι-μουσική παρακαλώ!) που έρχεται να μας «κλέψει»! Αναμένουμε.         

ΜΠΑΜ. Το μπαμ-καραμπάμ όμως αφορά μια συνεργασία του που «μαγειρεύεται» με πολύ μεγάλη προσοχή και όρεξη και αφορά μια αγγλίδα ντίβα! Για την ώρα δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα αλλά θα επανέλθω!

 

 

 

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι πρόβες για το άκρως φιλόδοξο  ανέβασμα του «Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ στο  Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη) και το enikos. gr εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό από τη δουλειά που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λιβανός.  Θες στόρι του σημαντικού κειμένου που θα παρουσιάσουν οι «Θεατρίνων Θεατές»;Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ψυχογράφημα-πραγματική ιστορία  που εξετάζει την πορεία ενός ιδιοφυούς συγγραφέα προς την τρέλα αλλά και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Υπάρχει ταύτιση μεταξύ της προσωπικής αναζήτησης του μέσου σύγχρονου ανθρώπου και της τρέλας;

 

Σ’ένα μεσοαστικό σπίτι, ένας πάστορας και η γυναίκα του έχουν φτιάξει μία φωλιά με ισχυρή ακτίδα φωτός, πράγμα το οποίο έχει γίνει γνωστό σε μακρινούς και κοντινούς φίλους, με αποτέλεσμα να επιζητούν τη συναναστροφή της. Ο Λεντς εισβάλλει και προσπαθεί να βρει την προσωπική του ηρεμία που θα τον «θεραπεύσει» από τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του αλλά ταυτόχρονα θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τη συγγραφική πορεία του.  Πόσο είναι εφικτό; Όταν ένα φως συναντά ένα άλλο, ενώνονται ή κατ’ανάγκη χωρίζουν;

 

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός  σε ελεύθερη θεατρική απόδοση της Ροζίτας Σώκου

 

Σκηνικά-κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου

 

Κινηματογράφηση: Γιάννης Σολδάτος

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Αγρυπίδη

 

Μοντάζ: Αντώνης Μανδρανής

 

Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης-Ζώης Σφακιανάκης-Ξακουστή Χελάκη

 

Πρωταγωνιστούν:

 

Ζαχαρίας Ρόχας

 

Τέτη Σχοινάκη

 

Μιχάλης Αλικάκος

 

Νίκος Καραγιώργης

 

Νίκος Χαλατζίδης

 

Ειρήνη Καρπούζη

 

 

 

 

Από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης «πέταξε» στην Ιταλία τις μέρες αυτές, καθώς ξεκινάει γυρίσματα για μια υπερπαραγωγή που υπόσχεται να…τα σπάσει!

 

Ας τα πάρω από την αρχή τα πράγματα. Καλοκαίρι και ήμουν…γκεστ στην περιοδεία του         δυνατού «Χωρίζουμε λέμε» όπου έπαιζε ο Γεράσιμος με την υπέροχη Μπέσσυ Μάλφα του και τον εξαίρετο Αλέξανδρο Ρήγα, ο οποίος υπέγραφε και το έργο και τη σκηνοθεσία. Είχε έρθει δελεαστικότατη πρόταση να παίξει σε ιταλική σειρά και το συζητούσε κυριολεκτικά εν πλω. Είχε ήδη      κλείσει να παίξει μαζί με την Μπέσσυ τον χειμώνα στο «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»κι υπήρχαν στο «μενού» και τα γυρίσματα του «Αστέρα Ραχούλας».

Δεν ήθελε να…κρεμάσει τον Ρήγα και την εν λόγω δουλειά, αλλά έπειτα από προτροπή του δημοφιλή δημιουργού και της Μπέσσυς του είπε το «ναι»! Αποτέλεσμα;Τις μέρες αυτές …ντύνεται επιτυχώς ένα δαιμόνιο και δαιμονικό Καρδινάλιο που δρα υπογείως στο Βατικανό, φέρνοντας ανατροπές κι εκπλήξεις! Πρόκειται για τη σειρά Σουμπούρα που ετοιμάζει το Netflix και είναι τρελό θρίλερ με καταστάσεις που…κόβουν την ανάσα! Πριν από λίγο ο «πολύς»Γεράσιμος «ανέβασε»τη φωτό με το νέο του «ένδυμα» κι είναι ευτυχής μαθαίνω…

 

 

 

Στο Λονδίνο «χτυπά»για τέσσερις παραστάσεις η σαρωτική και πολυβραβευμένη «Κατερίνα» και είναι και οι τέσσερις sold out βεβαίως-βεβαίως! Η Λένα Παπαληγούρα,ο Γιώργος Νανούρης και ο Λόλεκ που «κεντάνε»σε αυτή με τον δεύτερο να υπογράφει και τη διασκευή του συναρπαστικού μυθιστορήματος του Κορτώ και τη σκηνοθεσία πόζαραν αποκλειστικά για το enikos.gr λίγο πριν τις εκεί παραστάσεις τους λάμποντας από χαρά.

Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη που μας συγκλόνισε όλους, μετά και την επιτυχία που γνώρισε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 8.000 θεατές μέσα σε τρεις εβδομάδες, θα επιστρέψει στην συνέχεια στην  Αθήνα για 3η χρονιά, για να παιχτεί στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου από τις 5 Δεκεμβρίου και μόνο για 12 παραστάσεις.

Τώρα οι τρεις τους ετοιμάζονται να …κλέψουν και το λονδρέζικο κοινό δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό στο ζεστό «The Hellenic Centre»κι εμείς τους στέλνουμε την θετική ενέργειά μας!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ