Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ

 

Για πάμε γερά, με ένα ισχυρό αποκλειστικό κι ας έχω κοιμηθεί τρεις μόνο ώρες και άρχισα από τις 8 τον…μαραθώνιο!

Έγκυρες πηγές μου λένε πως ο ταλαντούχος κύριος Γιάννης Στάνκογλου που τον καιρό αυτό τρέχει …μαραθώνιο από το Victor Victoria του θεάτρου Pantheon στον «Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας», δεν έχει «κλείσει»μόνο το καλοκαιρινό θεατρικό του «χτύπημα» αλλά κι αυτό που θα κάνει τον επόμενο χειμώνα στον Πειραιά!

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μου ο άξιος ηθοποιός που το καλοκαίρι θα συνεργαστεί εκ νέου με τον «πολύ»Τσέζαρις Γκραουζίνις στους «Επτά επί Θήβας» τουΚρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πρόκειται να ερμηνεύσει τον επόμενο χειμώνα τον Καλιγούλα στο ομώνυμο σπουδαίο έργο του Αλμπέρ Καμύ που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία της ικανότατης Αλίκης Δανέζη-Knutsen, η οποία είναι σύζυγός του και έχουν συνεργαστεί έξοχα μαζί.

Θες και στόρι; Ο έρωτας του Καλιγούλα για την   αδελφή του Δρουσίλλα και ο ξαφνικός της θάνατος, οδηγούν τον νεαρό αυτοκράτορα σε μια απόλυτα φρενήρη διαδρομή  στα  ακραία όρια της ανθρώπινης ύπαρξης… 

Η εξουσία,ο αυτοκρατορικός περίγυρος, η βία, οι συνωμοσίες, η παρακμή του βασιλείου, οι ιδεολογικές συγκρούσεις, γίνονται πεδία εσωτερικής μάχης, μιας μάχης του ενός εναντίον όλων. Και όταν η ζωή δεν φαίνεται αρκετά ευρύχωρη για να την κατοικήσει, ο Καλιγούλας δεν διστάζει να προκαλέσει τον ίδιο του τον θάνατο. Το γνωστότερο και πιο πολυπαιγμένο έργο του Αλμπέρ Καμύ αντλεί την έμπνευσή του από την ιδιόμορφη προσωπικότητα του ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Με πρόσχημα τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, η διεισδυτική ματιά του Καμύ στην ανθρώπινη φύση συνθέτει έναν θεατρικό χαρακτήρα που γοητεύει ταυτόχρονα για την σκληρότητα και το μεγαλείο του…

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πάντα πηγές μου ο Στάνκογλου λατρεύει το συγκεκριμένο έργο και φυσικά τον συναρπαστικό ρόλο στον οποίο υποψιάζομαι ότι θα «σκίσει».

Πότε θα δούμε την εν λόγω δουλειά στον Πειραιά;        

Τον επόμενο Φλεβάρη μου λένε… Σούπερ!                  

Α, ο «δαιμόνιος»Γιάννης θα κάνει και ταινία με τον Γιώργο Κορδέλλα αμεσότατα.

Τρέξε Γιάννη, τρέξε και περιμένουμε τα καλύτερα!

 

 

 

 

Σου «πρόδιδα» στον προηγούμενη, πρώτη δυνατή Ατζέντα της ημέρας ότι ο Γιάννης Στάνκογλου θα «ντυθεί» του χρόνου τον Καλιγούλα στο έργο του Καμύ και έρχομαι τώρα-έχοντας «χτυπήσει» και …μισή θεϊκή pavlova!-να σου δώσω ένα ακόμα στοιχείο για την φιλόδοξη παραγωγή που θα υπογράφει η Αλίκη Δανέζη-Knuthen.

Στο πλάι του καλού ηθοποιού θα δούμε την εξαιρετική Θεοδώρα Τζήμου που παίζει και τώρα μαζί του στο Victor-Victoria κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!

Σου έχω και παρασκήνιο φυσικά…

Πηγές μου έγκυρες λένε πως ο Στάνκογλου πρότεινε την Τζήμου για το Victor-Victoria!      

Είχαν πέσει λέει στο τραπέζι των συσκέψεων πολλά «ονόματα», αλλά ο Στάνκογλου τόνισε ότι η Θεοδώρα θα «σκίσει» και ο «δαιμόνιος» Απόλλωνας Παπαθεοχάρης την είδε και την «έκλεισε»στο καπάκι! Μαζί «χτυπούν» τώρα λοιπόν, μαζί θα «χτυπήσουν» και του χρόνου! Και γουστάρουνε και οι δύο τρελά, μαθαίνω…

 

 

 

 

 

Αυτή κι αν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γερή είδηση: ο …Sir Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρόκειται να «παντρέψει» τις δυνάμεις του τον επόμενο χειμώνα με τον έμπειρο Γιάννη Μπέζο!

Οι δύο τους θα συμπρωταγωνιστήσουν στον θαυμάσιο «Αμπιγιέρ»του Ρόναλντ Χάργουντ, που έχουμε δει στη χώρα μας με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ-Νικήτα Τσακίρογλου [σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου], Γιώργο Μεσσάλα-Πάνο Χατζηκουτσέλη [σκηνοθεσία του πρώτου] και Γιώργο Κωνσταντίνου-Χρήστο Στέργιογλου [σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη].

Ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα «ντυθεί»τον Sir και ο Γιάννης Μπέζος τον Αμπιγιέρ του σε κεντρικό αθηναϊκό θέατρο! Εξαιρετική ιδέα και το «πάντρεμά»τους και η επιλογή έργου!

ΤΙ είναι ο «Αμπιγιέρ»; Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο από την εμπειρία του ως αμπιγιέρ δίπλα τον κορυφαίο Άγγλο ηθοποιό Σερ Ντόναλντ Γούλφιτ. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο στις 6 Μαρτίου 1980 με τον Freddie Jones, στο ρόλο του «Σερ» και τον Tom Courtenay στο ρόλο του Νόρμαν. Είναι ένα έργο χαρακτήρων που περιγράφει την ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση μεταξύ ενός βετεράνου διάσημου σαιξπηρικού ηθοποιού και του αφοσιωμένου Αμπιγιέρ του.

Ο ηθοποιός (Σερ) είναι ένας δύστροπος και τυραννικός άνθρωπος, που ηγείται σε περιοδεύοντα θίασο στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ο Αμπιγιέρ (Νόρμαν) είναι ο αφοσιωμένος βοηθός του, που για δεκαέξι χρόνια τον φροντίζει και προσπαθεί να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του.  

Λίγο πριν από την 227η παράσταση του Βασιλιά Ληρ, ο Σερ καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά. Βλέπει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν και κυριεύεται από τις ανασφάλειες του. Ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βασιστεί, είναι ο Αμπιγιέρ του. Ο Νόρμαν προσπαθεί απεγνωσμένα να τον εμψυχώσει και να του τονώσει την αυτοπεποίθηση, ώστε να μη ματαιωθεί η παράσταση…

 

 

 

 

Ένα «παζλ» σήμερα η Απαγορευμένη!

Στο «Επτά επί Θήβας»του γερού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που θα σκηνοθετήσει ο καλός Τσέζαρις Γκραουζίνις και θα πρωταγωνιστήσει ο Γιάννης Στάνκογλου με τον οποίο «άνοιξα» την μέρα, θα δούμε και την ανερχόμενη Ιώβη Φραγκάτου,που είναι «παιδί» του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με πηγές μου έγκυρες θα παίξει την Ισμήνη πλάι στον Στάνκογλου-Ετεοκλή και την Κοντογεώργη- Αντιγόνη και δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει πρόβες.

Μα όλα εγώ θα στα προδίδω;

Όλα εγώ!

 

 

 

 

Η σημερινή Απαγορευμένη …γράφει ιστορία μια και κάθε λίγο συμπληρώνω και νέα κομμάτια στο «παζλ»που ξεκίνησα από νωρίς το πρωί.

Λοιπόν: Τον «Αμπιγιέρ» που θέλει συμπρωταγωνιστές τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Γιάννη Μπέζο θα σκηνοθετήσει ο Κύριος Σπύρος Ευαγγελάτος!

Το «πάντρεμα» των δύο ηθοποιών «έλεγε» τρελά από μόνο του,αλλά το ότι θα τους καθοδηγήσει ο Ευαγγελάτος «απογειώνει» την είδηση, το δίχως άλλο!

Το ραντεβού δίνεται τον επόμενο χειμώνα και αναμφισβήτητα πρόκειται για μια δουλειά που θα περιμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον…

 

 

 

 

Ένα ξεχωριστό, φιλόδοξο «στοίχημα»έβαλε ο πολυσχιδής και πολυπράγμων Αιμίλιος Χειλάκης ανεβάζοντας την έξοχη σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος»στο θέατρο «Κιβωτός»της οδού Πειραιώς.Για να το κερδίσει «έκλεισε»τους καλύτερους συντελεστές,μια απόλυτη dream          team που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στην δουλειά-πρόταση που οραματίστηκε εκείνος          και  για  την οποία δούλεψε σκληρά και με πάθος. 

Πολλά οφείλει στην έξοχη έμμετρη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα,ενώ ήταν πολύτιμη η συμβολή του Μανώλη Δούνια στην διασκευή και την σκηνοθεσία  της παράστασης.Βρήκα αληθινά εντυπωσιακό το ευρηματικότατο σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και θαυμάσια τα κοστούμια του. Όπως όλοι τους υπηρέτησαν με συνέπεια κι ακρίβεια τις οδηγίες του Χειλάκη, το ίδιο έκαναν και οι εξαιρετικοί ηθοποιοί που επέλεξε να παίξουν στο πλευρό του.

Όλοι τους «καλοκουρδισμένοι» υπάκουσαν στο «στυλιζαρισμένο»στυλ που ήθελε εκείνος κι αποτέλεσαν μια dream team η οποία…κέρδισε την κούπα με το σπαθί της.Όλοι τους …ίδρωσαν τα φανέλα, έπαιξαν με ψυχή και κατάφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Χειλάκης είχε    οίστρο στον «δαιμόνιο»Ταρτούφο του και έφτιαξε μια από τις πιο πλήρεις του ερμηνείες.Εύστοχος και καίριος στο πλάι του ο Άλκις Κούρκουλος,ήταν εξαιρετικός στις κοινές τους σκηνές. Συναρπαστική η Αθηνά Μαξίμου-δύσκολα σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της και μένεις γοητευμένος απ’την δεινότητά της.  Βρήκα θαυμάσιους τον Άγγελο Μπούρα,τη Γιάννα Παπαγεωργίου,τον Αλέξανδρο Βάρθη, αλλά και τους Τσιμάρα Τζανάτο,Φραγκίσκη Μουστάκη-τι έντονη παρουσία!-και Γιώργο Λιάντο-μας είχε λείψει θεατρικά! Σπουδαίος άσσος της παράστασης η χαρισματική κυρία Ράνια Οικονομίδου που μας «έκλεψε»για άλλη μια φορά με ένα ακριβό«κέντημα»που φώτισε την διαχρονικότητα του έργου.Μια παράσταση που πρέπει να δείτε σε μια εποχή που οι λογής –λογής Ταρτούφοι «πρωταγωνιστούν»δίπλα μας!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ