Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 12/12/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

 

Πήγα να δω τη Ζωή Λάσκαρη στην σπαρταριστή κωμωδία του Νίκου Μουτσινά «Νύφη κουράγιο» χθες το βράδυ και την χάρηκα να… γιορτάζει διπλά – και κυριολεκτικά και μεταφορικά! Από τη μία γιορτάζει κάθε βράδυ το ότι κάνει μετά από καιρό κωμωδία και το γουστάρει τρελά κι απ’ την άλλη… έσβησε κεράκια στην τούρτα της επί σκηνής για τα σημερινά γενέθλιά της – πολύχρονη Ζωή μας! -. Συνεργάτες της, της έκαναν έκπληξη και την χάρηκε αληθινά, με το κοινό να της εύχεται χειροκροτώντας την όρθιο! Να επιστρέψω στην παράσταση όμως.

ΗΘΕΛΕ τρελά να γυρίσει στην κωμωδία η έμπειρη ηθοποιός και όπως σε είχα ενημερώσει από πέρσι πολιόρκησε τον πολυπράγμονα Νίκο Μουτσινά για να της γράψει ένα έργο και να τη σκηνοθετήσει. Εκείνος πέταξε-δικαίως!- την… σκούφια του και της πρόσφερε ένα ωραίο δώρο. Μια έξυπνη ,γρήγορη, καλοφτιαγμένη κωμωδία που την κέντρισε-κέρδισε όπως κεντρίσει και κερδίζει το κοινό από πέρσι! Το «Νύφη κουράγιο» την θέλει να ντύνεται μια μάνα που διεκδικεί συνεχώς τον γιο της, απορρίπτοντας μετά… βδελυγμίας κάθε σύντροφό του και που μάχεται πεισματικά όποια και όποιον, τολμήσει να διεκδικήσει την προσοχή και την αγάπη του. Σε ένα τελείως κόντρα ρόλο-μια και η ηθοποιός δεν είναι ούτε κτητική, ούτε «καπελώνει» τις επιλογές των παιδιών του «πνίγοντάς» τα με την αγάπη της-«σαρώνει» τη σκηνή με όρεξη, ζηλευτή ενέργεια και δεινότητα, κάνοντας το κοινό να… κλαίει από τα γέλια. Με την καθοδήγηση του Μουτσινά «γλεντάει» την κωμωδία και τον ρόλο και μοιάζει γεμάτη χαρά για το «στοίχημά» της το οποίο και κερδίζει με το σπαθί της. Χάρμα οφθαλμών- αφρός σαμπάνιας, όπως και να στο περιγράψω δεν μπορώ να αποδώσω το πόσο καίρια είναι η Λάσκαρη στην καταπιεστική, «θεότρελη» μάνα που παίζει. Είχε ανάγκη να «χτυπήσει» κωμικά κι αυτό «απογειώνει» το κοινό της.

ΔΙΠΛΑ στην βιτριολική πεθερά της Λάσκαρη, αρέσει πολύ ο καίριος Βασίλης Μπαξεβάνης στο ρόλο του γιού της, κερδίζει τις εντυπώσεις η ευθύβολη Σύνθια Μπατσή ως… πολύπαθη νύφη. Απολαυστικότατη στον ρόλο της βοηθού της η έμπειρη Βίβιαν Κοντομάρη, εύστοχος στο ρόλο του άνεργου ηθοποιού ο Δημήτρης Τσέλιος Αποτελεσματικοί μαζί τους και οι ικανότατοι Κωνσταντίνος Ζαμπάρας-Αρετή Πασχάλη.

 

 

Ήταν να μην επιστρέψει στην κωμωδία η Ζωή Λάσκαρη! Τώρα που το έκανε, επιθυμεί να «χτυπήσει»    και του χρόνου με τέτοια! Σύμφωνα με πηγές έγκυρες η χαρισματική πρωταγωνίστρια έχει κάνει θετικότατες συζητήσεις με τον «μαιτρ» Αλέξανδρο Ρήγα να γράψει μια κωμωδία για αυτή και να την σκηνοθετήσει! Χρόνια τώρα ήθελε να συνεργαστεί μαζί της και πρόσφατα ήρθαν κοντά.

Αρχικά,λένε οι ίδιες πηγές μου, ο Ρήγας την ήθελε για μια δυνατή παραγωγή του-δεν προδίδω πια-,αλλά εκείνη είχε ήδη αποφασίσει να επαναλάβει το Νύφη κουράγιο στο θέατρό της. Αρνήθηκε ευγενικά και λίγο καιρό μετά βρέθηκαν στα γενέθλια της θεατρικής παραγωγού Νταίζης Λεμπέση, όπου…έπεσε η πρόταση της Ζωής να της γράψει μια τρελή κωμωδία-ή έστω κομεντί- και να την σκηνοθετήσει σε αυτή. Εκείνος ήταν θερμότατος και τώρα που φεύγει από πάνω του η«τρέλα» της«Ωραίας μου κυρίας» και του «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»[πρεμιέρα την Παρασκευή,το νου σου!],θα συναντηθούν εκ νέου για να προχωρήσει η κουβέντα τους. Αναμένουμε!

 

 

 

 

Ένα χρόνο μετά την προσωπική του επιτυχία στο «Καζιμίρ και Καρολίνα»  ο ανερχόμενος Ιάσων Παπαματθαίου πραγματοποιεί διπλό θεατρικό «χτύπημα»! Ξεχωρίζει στην παράσταση «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία» που υπογράφει με δεινότητα ο Αλέξανδρος Ρήγας και ετοιμάζεται για τη δεύτερη πρεμιέρα του στο φιλόδοξο «Στρίψιμο της βίδας» που θα φιλοξενείται από τις 10 Ιανουαρίου στο «Άνεσις»!Πάμε να σε ενημερώσω για όλα; Πάμε τρέχοντας.

 

ΤΟ Στρίψιμο της βίδας.Ένας ελεύθερος συνειρμός πάνω στο έργο του Χένρι Τζέημς από τον άξιο Δημοσθένη Παπαδόπουλο.Το θέατρο Άνεσις υποδέχεται τον πολυσχιδή δημιουργό Παπαδόπουλο που υπογράφει τη σκηνοθεσία  στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα τρόμου Το στρίψιμο της βίδας του Χένρι Τζέιμς, με τους Θάλεια Ματίκα και Ιάσονα Παπαματθαίου σε μια παράσταση για δύο πρόσωπα ανάμεσα στο πραγματικό και το υπερπραγματικό, την αίσθηση και την παραίσθηση, την αγωνία, την υπαινικτικότητα και τον ίδιο τον φόβο του θανάτου…

 

ΛΙΓΑ λόγια για το έργο.Η γκουβερνάντα, φτωχή κόρη ενός πάστορα, διαβάζοντας μια αγγελία έρχεται σ’ επικοινωνία με το μελλοντικό αφεντικό της και σύντομα αναλαμβάνει χρέη παιδαγωγού. Ο γοητευτικός κύριός της, της έθεσε έναν όρο ̇ να μην τον ενοχλήσει ποτέ. Η κοπέλα καταφθάνει στο εξοχικό σπίτι, γοητεύεται από τη γνωριμία με τη μικρή της μαθήτρια ενώ ύστερα από δύο μέρες γνωρίζει και τον νεαρό μαθητή της ο οποίος επιστρέφει από το σχολείο στο οποίο φοιτούσε, αποβεβλημένος  εξαιτίας της διαγωγής του. Σταδιακά, η γκουβερνάντα αρχίζει να βλέπει φασματικές παρουσίες που δεν γνωρίζει και καταλήγουν να γίνουν για την ίδια εμμονή. Εγκλωβισμένη  σε ένα παιχνίδι νοητικών παραδοξοτήτων, μυστηριωδών σκιών και μεταφυσικής ατμόσφαιρας παρακολουθεί το φανταστικό να εισβάλλει στην καθημερινότητα και να της επιβάλλεται ως μία πιθανή εκδοχή της πραγματικότητας.

 

«Το σημαντικό», έγραφε ο Henry James στα Σημειωματάριά του, «είναι να παρουσιάσει κανείς το θαυμαστό και το παράξενο περιοριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά στο να δείξει την αντανάκλασή τους πάνω σε μιαν ευαισθησία, αναγνωρίζοντας ότι το κυριότερο στοιχείο συνίσταται σε κάποια δυνατή εντύπωση που προκαλούν και η οποία γίνεται έντονα αισθητή».

 

Από τις 10 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, τα βράδια μας στο Άνεσις θα γίνουν πιο μυστηριώδη και σκοτεινά…

 

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

 

 

 

Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Ιάσων Παπαματθαίου

 

 

 

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια -Φωτισμοί: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

 

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας

 

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

 

Βοηθός σκηνοθέτη – επιμέλεια video: Στεφανία Βλάχου

 

Επιμέλεια γραφιστικού υλικού: Αλίνα Αναστασιάδη

 

Φωτογραφίες: Μελίνα Δόσιου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ