Bomb: Η απόλυτη dream team του Κακλέα για τον «Ορέστη» μόνο στο enikos.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Πρώτος είχα γράψει πέρσι πως ο σημαντικός Γιάννης Κακλέας ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Επιδαύρου τον “Ορέστη” του Ευριπίδη, με τον άξιο Άρη Σερβετάλη και πρώτος …πρόδωσα τον θίασο που είχε στήσει. Η παράσταση αυτή όμως και όλες οι άλλες, “πάγωσε” λόγω της πανδημίας και αναβλήθηκε για το φετινό καλοκαίρι. Στη διαδρομή έγιναν αλλαγές στον θίασο, τον οποίο και θα αποκαλύψω αμέσως!

Δίπλα στον Σερβετάλη λοιπόν στους πρώτους ρόλους θα δούμε τους εξαίρετους Μαίρη Μηνά, στο ρόλο της Ηλέκτρας, Πάνο Βλάχο σε αυτόν του Μενέλαου, Γιώργο Ψυχογιό [Τυνδάρεως], Αιμιλιανό Σταματάκη [Πυλάδης], Νικολέττα Κοτσαηλίδου[Ωραία Ελένη], Ζερόμ Καλούτα [Φρύγας]. Γερή η ομαδάρα με την οποία θα επιστρέψει στην Επίδαυρο ο Κακλέας για να ταξιδέψει μετά μαζί της σε μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Κακλέας μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές γέλιου με τις σκηνοθεσίες του στην αριστοφανική κωμωδία. Φέτος επιστρέφει στην Επίδαυρο, καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία σε αρχαία ελληνική τραγωδία με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Κατατρεγμένος από τις Ερινύες, ο Ορέστης προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην Εκκλησία του Δήμου, όμως καταδικάζεται σε θάνατο. Μαζί με την Ηλέκτρα και τον Πυλάδη αποφασίζουν να εκδικηθούν τον Μενέλαο, που δεν τους βοήθησε όπως είχε υποσχεθεί, πιάνουν αιχμάλωτη την Ερμιόνη και ετοιμάζονται να σκοτώσουν την Ελένη. Η απόγνωση τους οδηγεί στη βία, που είναι πια το μόνο τους όπλο. Η λύση θα δοθεί με την παρέμβαση του θεού Απόλλωνα.

Ο Ορέστης είναι ένα έργο γεμάτο συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, που θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών, των φύλων, για την κοινωνική συνοχή.

Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας

Σκηνογραφία Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας

Κίνηση Άρης Σερβετάλης

Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ