Ζαχαράτος, Φραγκούλης, Περρής στην «Κατερίνα» των Νανούρη – Παπαληγούρα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Από σήμερα και για ένα περίπου μήνα τα θέατρα… κατεβάζουν ρολά, λόγω της έξαρσης του covid-19 κι ας αποτελούν τους ασφαλέστερους χώρους, όπου τηρούνται ευλαβικά όλες οι απαιτούμενες οδηγίες που έχουν δοθεί… Χθες βράδυ βρέθηκα στο Βεάκη να παρακολουθώ για…7η φορά την συγκλονιστική «Κατερίνα»του Γιώργου Νανούρη, με την Λένα Παπαληγούρα σε ρεσιτάλ ερμηνείας κι εκείνον να την συνοδεύει από πλατείας και σκηνής με καίριο τρόπο. Μια παράσταση-πρόταση, μια παράσταση- ψυχής,μια παράσταση πολλών καρατίων που στο πέρασμα του χρόνου δυναμώνει και γίνεται ακόμα πιο θεϊκή. Βλέποντας το «Βεάκη» γεμάτο απ’ τις απαγορευτικές ταινίες και «πληγωμένο» λόγω του 30% που δόθηκε από την πολιτεία πιάστηκε η καρδιά μου. Τελευταία παράσταση. Για ένα μήνα; Για λίγο περισσότερο; Ή για πολύ ακόμα; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε και η Λένα με τον Γιώργο, που ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της συνθήκης αυτής και πέτυχαν νομίζω μια απ’τις αρτιότερες παραστάσεις της συγκλονιστικής «Κατερίνας» τους.

Τι μαγικό πλάσμα είναι η Παπαληγούρα; Πώς «γίνεται» η Κατερίνα,η ηρωίδα του έξοχου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ και πως περνάει απ’ τις κωμικές νότες,στα βαθιά σκοτάδια και τους γκρεμούς της ηρωίδας μέσα σε ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα με την πολύτιμη αρωγή του Νανούρη που’ ναι ενεργός πλάι της-μαζί της; Πως χορεύει και μεμιάς…κομματιάζεται;Πως καταβυθίζεται στην ηρωίδα με τόση αλήθεια που σε τρομάζει φορές-φορές; Η «Κατερίνα» λειτουργεί εξαιρετικά και στο «Βεάκη»όπου κι εύχομαι να γυρίσει μόλις επιτέλους ανοίξουν ξανά τα θέατρα-κάθε Κυριακή και Δευτέρα το ραντεβού,να το έχετε στο νου σας. Μη την χάσετε!

ΧΘΕΣ το βράδυ ανάμεσα στους…μασκοφόρους θεατές ήταν και ο Μάριος Φραγκούλης με τον Γιώργο Περρή και τον Τάκη Ζαχαράτο.Ο Τάκης είχε ξαναδεί το μικρό αυτό «διαμάντι» και δεν σταμάτησε να εκθειάζει τον δημιουργό της παράστασης και την πρωταγωνίστριά του. Ο Μάριος με τον Γιώργο που είδαν πρώτη φορά την παράσταση ήταν συγκλονισμένοι και συγκινημένοι και με το ανέβασμα και με το «κέντημα»της Λένας. Ιδού κι ένα ενσταντανέ…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ