Η Γκασούκα και οι νέοι «άσσοι» για τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» που θα ανεβάσει στο ΚΘΒΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Πρώτος σου αποκάλυψα τον Φεβρουάριο πως ο «δαιμόνιος» καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Νίκος Κολοβός έχει «πλουτίσει» για το ζηλευτό «μενού» που θα παρουσιάσει τον χειμώνα, με τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» που θα σκηνοθετήσει η άξια Ελένη Γκασούκα και πρώτος τώρα «πρόδωσα» πως στην υποσχόμενη αυτή δουλειά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αιδεσιμότατου Σάννον θα κρατήσει ο ικανότατος Γιώργος Παπαπαύλου. Επανέρχομαι τώρα για να σε ενημερώσω πως στο υποσχόμενο ανέβασμα του σπουδαίου αυτού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «έκλεισαν» η καίρια Κλειώ-Δανάη Οθωναίου για το ρόλο της Μαξίν, η έμπειρη Άννη Τσολακίδου για το ρόλο της Χάνα και η εξαίρετη Ιώβη Φραγκάτου για το ρόλο της Σαρλότ.Τη μετάφραση έχει κάνει ο Δημήτρης Δημητριάδης,τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης 2 και την μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου.Οι πρόβες θα αρχίσουν στα τέλη Νοεμβρίου και η δουλειά θα φιλοξενηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αμέσως μετά τη «Δολοφονία του Μαρά» που «μαγειρεύεται»σε εντατικούς ρυθμούς από τον εύστοχο Κοραή Δαμάτη με ισχυρότατο θίασο

«Η νύχτα της Ιγκουάνα»-ΚΘΒΕ,1990-1991

Σεζόν 2020-2021 και η «Νύχτα της Ιγκουάνα» ετοιμάζεται για να ανέβει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.Στην ίδια σκηνή που είχε ανέβει και τη σεζόν 1990-1991 πριν από 30 ολόκληρα χρόνια,σε μετάφραση και πάλι του Δημήτρη Δημητριάδη και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.Ήταν μια από τις αρτιότερες δουλειές του και…έσπασε κανονικά πόρτες στο ΚΘΒΕ και φιλοξενήθηκε στη συνέχεια με εξίσου μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο-εκεί την είδα εγώ και ενθουσιάστηκε απ’ το κοίταγμα του Βουτσινά και τις συναρπαστικές ερμηνείες των ηθοποιών του! Θες ονόματα;Κομνηνού, Σεργιανόπουλος, Φωτοπούλου,Ματσακάς,Υψηλάντη,Μιχαηλίδης, Αθερίδης,Γεωργιάδου,Μυλωνά,Κώτσος,Λάππου, Αγγέλου και Σερέτης! Τις 40 παραστάσεις της «Νύχτας»είχαν απολαύσει 17.131 θεατές, όπως διαβάζω ενώ πέρα απ’ την ΕΜΣ και το Εθνικό, παίχτηκε και στο υπέροχο Θέατρο Δάσους.

Το έργο…

Η ‘Νύχτα της Ιγκουάνα’ διαδραματίζεται σε μια απομακρυσμένη ακτή του Μεξικού γύρω στα 1940. Εκεί συναντιούνται τα τρία βασικά πρόσωπα του δράματος: Μια αισθησιακή και αχόρταγη σεξουαλικά χήρα, μια συμβιβασμένη και στερημένη ερωτικά γεροντοκόρη και ένας καθηρημένος λόγω σεξουαλικών αμαρτημάτων ιερέας. Τα τρία αυτά περιθωριοποιημένα πρόσωπα ζουν σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η στέρηση, η μοναξιά, η ασέλγεια, ο αλκοολισμός, η παράνοια, ο φετιχισμός και η νυμφομανία. Μέσα σ’ αυτό το κολασμένο τοπίο, ο Ουΐλλιαμς ψυχογραφεί σε βάθος την απελπισία και τα αδιέξοδα των ηρώων του, τους οποίους καταδικάζει σ’ έναν οδυνηρό αγώνα δίχως κάθαρση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ