“Αποδράστε” με τον αξιοζήλευτο… Moby Dick

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Θέλεις να… αποδράσεις από την «ηλεκτρισμένη» καθημερινότητά σου και το… σκηνικό θρίλερ που υπάρχει γύρω μας; Τρύπωσε στο «Παλλάς» και… ταξίδεψε με τον αξιοζήλευτο «Moby Dick» που παρουσιάζεται από το Onasis Culture σε συνεργασία με τις Θεατρικές Σκηνές, στις θάλασσες και στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, με μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα δαιμονικό, παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών; Μπορεί το κυνήγι μιας φάλαινας να κλείνει μέσα του όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου νου και την ανάγκη του ανθρώπου να νικάει ό,τι τον ξεπερνάει; Μπορεί μια παράσταση να συλλάβει το μεγαλείο του Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, της πασίγνωστης ιστορίας για τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό; Αν υπογράφεται από τους σημαντικότατους Δημήτρη Παπαδημητρίου [έξοχο λιμπρέτο και θεϊκή μουσική σύνθεση] και Γιάννη Κακλέα [εμπνευσμένη σκηνοθεσία που απογειώνει το έργο του πρώτου] τότε ναι!

Μια μεγαλειώδης παραγωγή, ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων, 430 ώρες προβών και 250 ώρες μουσικής διδασκαλίας, 23 ερμηνευτές επί σκηνής και 12 μουσικοί ζωντανά, 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές videos έρχονται να συναρπάσουν και να χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, εναρμονισμένη με το παγκόσμιο αριστούργημα του Μέλβιλ.

Μια πολυεπίπεδη ιστορία, μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, με μια βαθιά φιλοσοφική διάσταση. Η συναρπαστική σκηνοθεσία του Κακλέα ζωντανεύει το μιούζικαλ του Παπαδημητρίου στην κεντρικότερη και μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της πόλης, με τη μεγάλη ζωντανή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Πάνου Βλάχου, τα εντυπωσιακότατη σκηνικά του μαιτρ Μανόλη Παντελιδάκη- μεγαλουργεί και εδώ!- τα επιβλητικά κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, τις ευφάνταστες χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, τους μοναδικούς φωτισμούς της πολύτιμης πάντα Στέλλας Κάλτσου που συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοφανή στο ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα) σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX “The Division”, και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα.

All Star Cast

Ο «δαιμόνιος» Κακλέας έχει κλείσει την απόλυτη διανομή που υπηρετεί έξοχη το όραμά του. Ο σημαντικός Μπάμπης Βελισσάριος, ο χαρισματικός Θοδωρής Βουτσικάκης, ο εξαίρετος Ορφέας Ζαφειρόπουλος, ο σαρωτικός Ιβάν Σβιτάιλο και ο άξιος Αιμιλιανός Σταματάκης «κεντάνε» ερμηνευτικά και φωνητικά, πετυχαίνοντας ένα θαυμαστό αποτέλεσμα! Ο καθένας τους δίνει ρέστα και όλοι μαζί πετυχαίνουν μια δεμένη παντοδύναμη ομάδα! Μαζί τους αποτελεσματικότατοι είναι οι Δημήτρης Γεωργαλάς, Jerome Kaluta, Νικόλας Καραγκιαούρης, Βασίλης Κούρτης, Λίνος Μάνεσης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Στόλλας. Καίριοι είναι και οι Σαμουήλ Ακινόλα, Αντώνης Βλάχος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Κώστας Μαγκλάρας, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φουρλής και Αλέξανδρος Ψυχράμης.

Η ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού έχει ταυτιστεί με το έργο του Μέλβιλ. Από τον Τζάκσον Πόλοκ έως τον Όρσον Γουέλς και από τον Αλμπέρ Καμύ έως τον Μπομπ Ντύλαν, η μαγεία του Moby Dick, που συχνά φέρνει στον νου επικές στιγμές του Ομήρου, αρχαίες τραγωδίες, ακόμα και σαιξπηρικά δράματα, έχει επηρεάσει όσο λίγα έργα καλλιτέχνες κάθε είδους.

Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή: να νικήσει τα όριά του, τη φύση, τη μοίρα του, να φτάσει και να ξεπεράσει τον Θεό. Η σκοτεινή, παραμυθένια μεταφυσική του Moby Dick, η συγκλονιστική ναυτική περιπέτεια, η αδρή ιστορία, η θεοσοφική του αναζήτηση είναι μια δέσμη φωτός στους σκοτεινούς λαβύρινθους που ταξιδεύει –σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε– ο άνθρωπος στην αναζήτηση της αυτογνωσίας του.

Στο έργο αυτό, ο διαβολικός καπετάνιος Αχαάβ καταλήγει ένας αμφιλεγόμενος Άγιος, ένας παραμελημένος και πληγωμένος άνθρωπος που ζητά να ξανακερδίσει την προσοχή και την αγάπη του πατέρα και Θεού του. Μέχρι το τέλος του έργου έχει συνεπάρει, μαζί με όλο του το πλήρωμα, και τους θεατές. Αυτοί καλούνται να διαλέξουν «στρατόπεδο» μεταξύ του τραγικού ήρωα, ανυποχώρητου μαχητή της Αλήθειας, καπετάνιου Αχαάβ, του μονοσήμαντου, ενάρετου οικογενειάρχη Στάρμπακ (πρώτος υποπλοίαρχος), του αδιάφορου πλακατζή Σταμπ (δεύτερος υποπλοίαρχος), του μονοδιάστατου, ρηχού υλιστή «τρίτου» Φλασκ και, τέλος, του ευαίσθητου διανοούμενου, «ιστορικού καταγραφέα» Ισμαήλ.

Όπως όλα τα αριστουργήματα, ο Moby Dick είναι ένα αιώνιο «γενετικό εργαστήρι» ιδεών. Αρκεί να βάλεις τις σωστές έννοιες στην ίδια ιστορία και αυτές με τη σειρά τους θα αναπαράγονται και θα αναπαράγουν εκατομμύρια νέες ιδέες και συνδυασμούς τους. Έτσι, το αριστουργηματικό έργο αναβαπτίζεται στους αιώνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ