• «Μισαλλοδοξία» για την Ναταλία!

  3:05 μμ, Πέμπτη 10 Δεκ 2015 3:05 μμ, Πέμπτη 10 Δεκ 2015

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Θυμάσαι που σου είχα «προδώσει» ότι η έμπειρη Ναταλία Τσαλίκη πρόκειται να παίξει στην «Μισαλλοδοξία»που θα ανεβάσει στη Στέγη η καίρια Ιώ Βουλγαράκη; Ε, η πρεμιέρα της δουλειάς πλησιάζει [δες 20/1] και βγήκαν οι πρώτες υπέροχες φωτογραφίες από αυτήν με τη Ναταλία να…κλέβει παράσταση!

  Όταν ο δρόμος για τον πλησίον είναι πολύ μακρύς, κάπου κοντά βρίσκεται η μισαλλοδοξία. Μισαλλοδοξία: Μίσος βωβό για ό,τι διαφορετικό. Μισαλλοδοξία (ουσιαστικό, θηλυκού γένους): Το μίσος εναντίον ατόμων με διαφορετική άποψη.

  Μισαλλοδοξία (Intolerance): Η μνημειώδης, τρίωρη, σπονδυλωτή, βωβή ταινία του D.W. Griffith, για την οποία έχει ειπωθεί πως μπορεί κάλλιστα να σταθεί δίπλα στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου. Στο κινηματογραφικό αυτό έργο τέχνης του 1916 εξετάζεται, μέσα από τέσσερις ιστορίες, η μισαλλοδοξία –εθνική, πολιτική, θρησκευτική και ταξική– ως μια παθογένεια της ανθρωπότητας, αθεράπευτη ανά τους αιώνες: από την πτώση της αρχαίας Βαβυλώνας μέχρι τη Σταύρωση του Ιησού και από τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου μέχρι την ταξική πάλη των αρχών του 20ού αιώνα. «Η συνύπαρξη των ανθρώπων στη Γη μεταφέρεται σαν ένας εμφύλιος διαρκείας» επισημαίνει η Ιώ Βουλγαράκη, δημιουργός θεαμάτων εξαίσιας ατμόσφαιρας, ιλαροτραγικών τόνων και αμείωτου πάθους. Στη δική της Μισαλλοδοξία, δραματοποιεί μόνο την τελευταία ιστορία της ταινίας, όπου ένας αθώος καταδικάζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-15, και συνθέτει με σημερινούς θεατρικούς όρους ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος γύρω από το δίπολο «αδιαλλαξία Vs αλληλεγγύη».

  Ένας δεκαμελής θίασος πρωταγωνιστών και ένα κουαρτ��το, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το πολλά υποσχόμενο θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας που θέτει το ερώτημα: «“Εμείς” ή οι “άλλοι” πάντα. Μα γιατί “πάντα”;»Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ιώ Βουλγαράκη.Σκηνικά & Κοστούμια: Άννα Φιόντοροβα.Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

  Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου.Φωτισμοί: Αλέκος ΑναστασίουΕρμηνεύουν οι εξαιρετικοί ηθοποιοί: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλιος Ιακωβίδης, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Σωκράτης Πατσίκας, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος.

  Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Δελή, Θοδωρής Κοτεπάνος, Φώτης Παπαντωνίου, Δημήτρης Χουντής

  Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρυμάτος Ωνάση

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα