Συνέδριο ΕΙΗΕΑ: Μόνιμη και σταθερή ενίσχυση στις εφημερίδες

Το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή ενίσχυση των εφημερίδων αναγνώρισαν τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς στο 1ο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που είχε τίτλο «Εφημερίδες 2024» και διεξήχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία στο εντυπωσιακό κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Γιατί, όμως, πρέπει να συμβεί αυτό. Διότι οι εφημερίδες αφ’ ενός έχουν πληγεί απ’ την πανδημία, απ’ την ενεργειακή κρίση που ανεβάζει το κόστος του χαρτιού στα ύψη, απ’ τη συρρίκνωση των μέσων πώλησης ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές κι από την επέλαση του διαδικτύου, το οποίο, όμως, δεν προσφέρει την αξιόπιστη, διασταυρωμένη και με υπογραφή πληροφορία και ανάλυση, όπως κάνει ο έντυπος τύπος.

«Ο έντυπος τύπος διατηρεί το μονοπώλιο του δημόσιου και πολιτικού διαλόγου με κύρος» όπως ανέλυσε στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της βουλής, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο.

«Όπως πορεύεται η δημοσιογραφία, πορεύεται η δημοκρατία», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου.

«Οι εφημερίες καταλαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά το κύρος και την εγκυρότητα στη δημοσιογραφία» υποστήριξε στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Οι εφημερίδες είναι το κατεξοχήν μέσο που εμπιστεύονται για την αξιοπιστία του οι πολίτες, όπως ανέλυσε σε μελέτη που έκανε η πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και μετρήσεων, Focus, Ξένια Κούρτογλου.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, Ζαν Πιερ ντε Κέραουλ, ενώ υπήρξαν τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε τα δεδομένα και τις τάσεις στον ελληνικό Τύπο.

Συνέδριο ΕΙΗΕΑ

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Το Βήμα» και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Αθανάσιος Ελλις, διευθυντής στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο Σωτήρης Μανιάτης, διευθυντής στην εφημερίδα «Η Εφημερίδα των Συντακτών» ο Κωνσταντίνος Ρομποτής, διευθυντής έκδοσης στην εφημερίδα «Real News», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.

Ακολούθησε η ενότητα «Οι θεσμικές προκλήσεις για τον Τύπο», όπου μίλησαν η Δρ. Μαρία Καμηλάκη, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της βουλής των Ελλήνων κι ο Ηλίας Κοντέας, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδοτών εφημερίδων.

Έγινε συζήτηση και στο πάνελ βρέθηκαν οι Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπεύθυνος σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η Γεωργία Χριστοδούλου, νομική σύμβουλος της ΕΙΗΕΑ. Συντονίστρια η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή.

Η τρίτη θεματική ενότητα ήταν «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τον Τύπο» με ομιλήτρια την Ελένη Κωνσταντοπούλου, αντιπρόεδρο στους New York Times και συζήτηση στο πάνελ με τη Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Επικοινωνίας, τον Νίκο Σύμπουρα, διευθύνοντα σύμβουλο στο Tempo OMD, τον Γιώργο Δήμα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καμάρα, επιστημονικό σύμβουλο του ΔΣ της ΕΙΗΕΑ.

Πηγή: Sportday

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ