Ψηφιοποίησε τα… Χριστούγεννα

Ψηφιοποίησε τα… Χριστούγεννα 

Ένα εορταστικό αφιέρωμα με άρωμα Χριστουγέννων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives.gr και www.ert.gr.

 Πρόκειται για το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΟΚΤΩ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ», με τίτλο «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΜΕΡΟΥ», σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου, παραγωγής: 2000.

 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τους θρύλους και τις παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με αυτό. Αναφέρεται στην ιστορία του χριστουγεννιάτικου έλατου – από την εμφάνιση του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου τον 16ο αιώνα στην Αλσατία – και στο έθιμο του στολισμού του, αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη, την Αμερική και μεταγενέστερα στην Ελλάδα, για πρώτη φορά την περίοδο του Όθωνα και κυρίως μετά τη δεκαετία του 1940.

Περιγράφονται οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που διατηρούνται ακόμα στην ελληνική επαρχία, οι θρύλοι για την εμφάνιση των καλικάντζαρων την παραμονή των Χριστουγέννων και τα σχετικά έθιμα, όπως η καύση του κούτσουρου στο τζάκι, οι ξηροί καρποί, η στάχτη, το αλάτι στη φωτιά, τα γιορτινά φαγητά, κ.ά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ