Νίκος Πορτοκάλογλου: Πώς γράφτηκε το τραγούδι “Τα καράβια μου καίω” – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο πώς γράφτηκε το τραγούδι “Τα καράβια μου καίω”.

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός μίλησε για το ξεκίνημα της καριέρας του με το συγκρότημα “Φατμέ” και αποκάλυψε ότι ο λόγος που αποφάσισε να κάνει συγκρότημα και όχι σόλο πορεία ήταν οι “Beatles”. «Οι “Beatles” φταίνε. Ήταν το πρότυπό μου. Για μένα είναι μία πηγή έμπνευσης που δεν έχει στερέψει μέχρι σήμερα. Τα πρώτα μου όνειρα ήταν να είμαι σαν αυτούς. Σε μία παρέα, με τους φίλους μου και να παίζω μουσική» ανέφερε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τέλος των “Φατμέ”, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο σκέφτηκε ακόμη και να παρατήσει το τραγούδι. «Μετά τη διάλυση των “Φατμέ”, σκέφτηκα να τα παρατήσω, διότι ζορίστηκα πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα. Ήμουν προετοιμασμένος ότι κάνω τώρα μία νέα αρχή αλλά δεν περίμενα να αρχίζω από το μηδέν. Σκέφτηκα “εντάξει. Δεν θα πεθάνουμε κιόλας”» εξομολογήθηκε.

Τότε ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραψε το τραγούδι “Τα καράβια μου καίω”

«Έλεγα “μπορεί να μην έχει μέλλον για μένα το τραγούδι”. Άρχισα να φλερτάρω με διάφορες ιδέες. Είχα και κάποιους φίλους που είχαν “μεταναστεύσει” στην Πάρο, είχαν ανοίξει μαγαζιά, ζούσαν μία άλλη ζωή, με διαφορετικούς ρυθμούς και κάπου τους ζήλευα όταν πήγαινα τα καλοκαίρια. Τότε, σαν μία εσωτερική φωνή που απαντούσε σε όλο αυτό που περνούσα, έγραψα το τραγούδι “Τα καράβια μου καίω”» αποκάλυψε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Και συνέχισε: «Αυτό το τραγούδι γράφτηκε για αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία. Για την “πάλη” με τον εαυτό μου για το αν θα μείνω ή αν θα φύγω από τη δουλειά μου. Από την ουσία της δουλειάς μου, τη μουσική. Πολλά χρόνια αργότερα το τραγούδι απέκτησε άλλο νόημα. Μέσα στην κρίση, που άρχισαν οι νέοι να φεύγουν από την Ελλάδα, αυτό το τραγούδι εξέφρασε εκείνη τη δύσκολη εποχή. Από ένα τραγούδι που εξέφραζε μία προσωπική μου κρίση, έφτασε αν μιλάει για μία συλλογική κρίση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ