«Ποιος είναι ο δολοφόνος;»: 10 εξαιρετικές ταινίες μυστηρίου όπως το «A Haunting in Venice»

Το Μυστήριο στη Βενετία (A Haunting in Venice) του Kenneth Branagh είναι μια συναρπαστική ταινία στην κατηγορία «ιστορίες μυστηρίου» (whodunit), ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη ποιοτικά φιλμ παρόμοια με αυτό.

Οι Βρετανοί συγγραφείς Σερ Άρθουρ Ιγνάτιος Κόναν Ντόιλ και Αγκάθα Κρίστι είναι από τους πιο αναγνωρισμένους στο είδος «whodunit». Τα μυθιστορήματα και οι χαρακτήρες τους έχουν εμπνεύσει χιλιάδες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο.

Κοινά μοτίβα που συνδέονται με το είδος whodunit περιλαμβάνουν -αλλά δεν περιορίζονται- σε σκληροτράχηλους ντετέκτιβ, πολύπλοκες πλοκές και ανατροπές, καθώς και στοιχεία που είναι κρυμμένα σε όλη την ταινία για να δώσουν στους αναγνώστες/θεατές ενδείξεις σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος της ιστορίας.

Τα τελευταία χρόνια, το κοινό περιμένει πλέον πιο απαιτητικές πλοκές, ιδέες και θέματα στα «whodunits», γεγονός που έχει οδηγήσει σε έναν μοναδικό συνδυασμό με άλλα κλασικά είδη ταινιών, όπως οι ταινίες τρόμου ή τα Γουέστερν. Ενώ το νόημα των παλαιότερων ταινιών του είδους επικεντρωνόταν συνήθως σε θέματα εμπιστοσύνης και πίστης, οι πιο σύγχρονες εκδοχές έχουν επίσης ασχοληθεί με θέματα πολιτικής, παγκόσμιας διακυβέρνησης, φυλετικών διακρίσεων και ψυχικής υγείας.

Παρακάτω θα βρείτε 10 ταινίες μυστηρίου όπως το «A Haunting in Venice»:

  • Bodies Bodies Bodies

Μια ομάδα πλούσιων 20χρονων σχεδιάζει ένα ξέφρενο πάρτι σε μια απομακρυσμένη έπαυλη, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι.

  • Κοίτα τους πως τρέχουν – See How They Run

Στο West End του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Όταν ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο επιθεωρητής Stoppard και η πρόθυμη αρχάρια Constable Stalker  αναλαμβάνουν την υπόθεση, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα αινιγματικό παιχνίδι υπόπτων, ερευνώντας τη μυστηριώδη ανθρωποκτονία με δικό τους κίνδυνο.

  • Insomnia

Ένας αστυνομικός, που ερευνά σε κωμόπολη της Αλάσκας το φόνο ενός κοριτσιού, σκοτώνει κατά λάθος ένα συνάδελφό του στη διάρκεια της καταδίωξης ενός υπόπτου. Αποδίδει την πράξη στον καταδιωκόμενο, αλλά εκείνος του τηλεφωνεί και τον εκβιάζει ότι θα πει την αλήθεια αν συλληφθεί.

  • Στα ίχνη του μυστηρίου – Clue

Εφτά καλεσμένοι από έναν άγνωστο οικοδεσπότη, βρίσκονται σε ένα τεράστιο απομονωμένο αρχοντικό. Προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος τους έχει καλέσει και γιατί, όταν θα γίνουν μάρτυρες σε ένα έγκλημα που ζητάει κι αυτό την ερμηνεία του.

  • Θάνατος στον Νείλο – Death on the Nile (1978)

Η ταινία αρχίζει με μια συνάντηση μεταξύ της πλούσιας κληρονόμου Λινέτ Ρίτζγουεϊ και της στενής της φίλης Ζακλίν ντε Μπελφόρ . Η Τζάκι θέλει ο μνηστήρας της, Σάιμον Ντόιλ, να εργαστεί για τη Λινέτ. Αλλά αυτός και η Λινέτ ξεκινούν έναν κεραυνοβόλο έρωτα που καταλήγει σε γάμο. Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός τους στην Αίγυπτο, ακολουθούνται διαρκώς από την εγκαταλελειμμένη Τζάκι. Σε μια προσπάθεια να αποδράσουν, οι Ντόιλ επιβιβάζονται σε ένα κωπήλατο ατμόπλοιο του Νείλου, το ατμόπλοιο Karnak.

Όταν οι επιβάτες εξορμούν στην ακτή για να εξερευνήσουν έναν παρακείμενο ναό, μια μεγάλη πέτρα ρίχνεται από μια κολόνα και περνά ξυστά δίπλα από τον Σάιμον και την Λινέτ. Αντιμετωπίζουν πάλι την Τζάκι, η οποία επιβιβάζεται στο πλοίο και αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Ηρακλή Πουαρό να μείνει μακριά, αποκαλύπτοντας ότι φέρει ένα μικρό πιστόλι. Έπειτα από ένα μεταμεσονύκτιο παιχνίδι με χαρτιά στο σαλόνι του πλοίου, η Τζάκι αντιμετωπίζει τον Σάιμον. Τον πυροβολεί σε ένα παραλήρημα μέθης και τον χτυπά στο πόδι. Το επόμενο πρωινό, η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται δολοφονημένη στην καμπίνα της, πυροβολημένη στο κεφάλι από ένα παρόμοιο όπλο, με σχεδόν οποιονδήποτε επιβαίνοντα στο Karnak να έχει έναν λόγο να θέλει να εξοντώσει την κληρονόμο. Το πιστόλι εντωμεταξύ έχει εξαφανιστεί.

  • Cure

Ένας ντεντέκτιβ πασχίζει να διαλευκάνει μια σειρά  δολοφονιών που άνευ λόγου και αιτίας, μαστίζει την πόλη του

  • Οι μισητοί οκτώ – The Hateful Eight

Στο μετεμφυλιακό Γουαϊόμινγκ ένας κυνηγός επικηρυγμένων και η γυναίκα που έχει συλλάβει βρίσκουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη καλύβα μέσα στα χιόνια. Μαζί με άλλους επτά παράξενους χαρακτήρες συνθέτουν μια ετερόκλητη ομάδα γεμάτη μυστικά, ψέματα και ύποπτα κίνητρα.

  • Το νησί των καταραμένων – Shutter Island

Το 1954, δύο αστυνόμοι -Ο Έντουαρντ “Τέντυ” Ντάνιελς και ο καινούριος συνάδελφός του, Τσακ Άλι- ταξιδεύουν μαζί σε ένα νησί που βρίσκεται στο λιμάνι της Βοστώνης. Ερευνούν την εξαφάνιση μιας ασθενούς, της Ρέιτσελ Σολάντο η οποία είχε φυλακιστεί επειδή έπνιξε τα τρία παιδιά της. Το μόνο στοιχείο είναι ένα σημείωμα που άφησε πίσω της η ασθενής: “Ο νόμος των τεσσάρων. Ποιος είναι ο 67;”. Φτάνουν στο νησί λίγο πριν ξεκινήσει μια καταιγίδα, που τους αναγκάζει να μείνουν στο νησί για λίγες μέρες.

  • Στα Μαχαίρια – Knives Out

Ένας ντετέκτιβ ξετυλίγει το κουβάρι των μυστικών που περιβάλλουν τον θάνατο ενός επιτυχημένου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και την εκκεντρική οικογένειά του.

  • Memories of Murder

Τον Οκτώβριο του 1986, δύο γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν σε τάφρο. Ο ντετέκτιβ Παρκ Ντου-μαν, που δεν είχε ασχοληθεί με μια τόσο σοβαρή υπόθεση στο παρελθόν, κατακλύζεται με τα στοιχεία που συλλέγονται να είναι ακατάλληλα, ενώ και οι μέθοδοι διερεύνησης της αστυνομίας είναι ύποπτες και η εγκληματολογία τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο Παρκ ισχυρίζεται ότι έχει έναν τρόπο εντοπισμού υπόπτων με απλά με το να τους κοιτάζει στα μάτια. Αποφασίζει να ερευνήσει πρώτα ένα αγόρι με νοητική υστέρηση, τον Μπεκ Κουάνγκ-χο, το οποίο διαμένει στην πόλη, επειδή συνήθιζε να παρακολουθεί το ένα από τα δύο θύματα, δημιουργώντας υποψία μεταξύ των ντετέκτιβ. Χρησιμοποιεί τη μέθοδο επαφής με τα μάτια, πιστεύοντας ότι ο Μπεκ είναι υπεύθυνος και έχει τον συνάδελφό του Τσο αποσπάσει την ομολογία Μπεκ.

πηγή: FOXreport.gr

Οι 10 καλύτερες κωμωδίες που υπάρχουν τώρα στο Netflix – Από το Life of Brian μέχρι το… American Made

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν την έχεις δει ποτέ» – Οι 25 ταινίες που πρέπει να δείτε στη ζωή σας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ