Eurovision: H ΕΡΤ κλιμακώνει τις αντιδράσεις κατά του ΡΙΚ για το θέμα του εκπροσώπου της Κύπρου

Κλιμακωτές αντιδράσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε επίσημη ένσταση της ΕΡΤ κατά του ΡΙΚ, προκαλεί η ανακοίνωση ότι ο νικητής του «Fame story» -το οποίο θα μεταδοθεί στο Star- θα είναι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision 2024.

Μπορεί το Star, έπειτα από συμβουλή της νομικής υπηρεσίας, να απέφυγε τη λέξη «Eurovision» και να έκανε λόγο για «γνωστό ευρωπαϊκό διαγωνισμό», το θέμα όμως προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην ΕΡΤ. Μετά την αρχική καταγγελία προς την EBU, η ΕΡΤ σχεδιάζει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις κατά του ΡΙΚ με επίσημη ένσταση αν ο κυπριακός δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης δεν δηλώσει ευθέως ότι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision δεν θα αναδειχθεί από το ελληνικό «Fame story».

Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι πληρώνει ετήσια συνδρομή στην EBU, με την οποία εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του brand «Eurovision» στην Ελλάδα, και ότι δεν γίνεται να τελείται ουσιαστικά ο εθνικός τελικός της Κύπρου εντός ελληνικής επικράτειας. Μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από την ΕΡΤ, η EBU ζήτησε εξηγήσεις από το ΡΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Reallife, το ΡΙΚ δήλωσε ότι ο λεγόμενος «εθνικός τελικός» δεν θα γίνει στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο, κάνοντας έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην επιλογή του τραγουδιστή και την επιλογή του τραγουδιού. Ακόμα και αν προκύψει ο εκπρόσωπος της Κύπρου από το «Fame story», θα γίνει άλλος τελικός στην Κύπρο ώστε να επιλεγεί το τραγούδι για τη Eurovision.

Η EBU, από την πλευρά της, πήρε εμμέσως θέση υπέρ της ΕΡΤ, επικαιροποιώντας τον κανονισμό της και κάνοντας σαφές ότι η εθνική επιλογή πρέπει να αναλαμβάνεται μόνο από τον δημόσιο φορέα-μέλος της EBU. Πιο συγκεκριμένα, στα επικαιροποιημένα άρθρα του κανονισμού της EBU αναφέρεται ότι την εθνική επιλογή εκπροσώπου για τη Eurovision «πρέπει να την αναλάβει και να την οργανώσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο ο κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας», ενώ δεν μπορεί η οργάνωσή του να δίνεται εργολαβία χωρίς την έγκριση της EBU.

Επιπλέον, «oι εθνικές επιλογές πρέπει να μεταδίδονται τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο στη χώρα και στο κανάλι του ίδιου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα-μέλους της EBU». Τέλος, η οργάνωση της εθνικής επιλογής κάθε μέλους της EBU «δεν πρέπει να παραβιάζει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των άλλων συμμετεχόντων ραδιοτηλεοπτικών φορέων άλλων χωρών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ