ΕΡΤ: Ημέρα προσωπικών δεδομένων

ΕΡΤ: Ημέρα προσωπικών δεδομένων

 

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28 Ιανουαρίου), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert – archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» με τον Στέλιο Κούλογλου, με τίτλο «ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», παραγωγής 2002.

Η εκπομπή – τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα – ασχολείται με το ζήτημα των εφαρμογών τεχνολογιών παρακολούθησης και τη διάδοσή τους σε ολοένα και περισσότερες χώρες και πόλεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  

Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη ώστε να αντιδράσει σε ένα μέλλον που μοιάζει εφιαλτικό, μια σειρά από οργανώσεις που μάχονται υπέρ της ιδιωτικότητας, απονέμουν κάθε χρόνο τα βραβεία του «Μεγάλου Αδελφού». Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει την απονομή των βραβείων στο Παρίσι. Παρουσιάζονται περιπτώσεις πόλεων, όπως το Νιούαμ στην Αγγλία, όπου η χρήση των τεχνολογιών παρακολούθησης είναι ευρεία και προβάλλεται ως μέτρο αποτροπής της εγκληματικότητας. Αντίστοιχα, περιγράφονται οι δυνατότητες των τεχνολογιών αυτών και οι πιθανές μελλοντικές τους χρήσεις.

Εκπρόσωποι των κοινοτήτων κατά των τεχνολογιών παρακολούθησης, στελέχη των εταιρειών που ασχολούνται με αυτές τις εφαρμογές, δημοσιογράφοι, και καθηγητές πανεπιστημίου όπως ο Σπύρος Σημίτης, εξηγούν την άποψή τους για την επίπτωση των εξελίξεων αυτών στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, στις προσωπικές του ελευθερίες, στη μεταμόρφωση ή μη της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικότητα και τη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ